Çağ Üniversitesi öğrencilerine sağlıklı beslenme semineri

Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, Çağ Üniversitesi öğrencilerine yeterli ve dengeli beslenmeyle ilgili seminer verdi.

Çağ Üniversitesi’nde  ‘’Sağlıklı Günler I’’ etkinlikleri kapsamında Medical Park Tarsus Hastanesi tarafından düzenlenen seminerde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapıldı. Amfi Plaza’da yapılan seminerde Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, yeterli ve dengeli beslenmeyi ‘’büyüme, gelişme ve sağlıklı olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besin gruplarını yeterli miktarda almak’’ olarak tarif etti. Akar, özellikle yağ ve şekerden mümkün olduğunca uzak durulmasını önerdi.

KADINLARDA OBEZİTE ORANI YÜKSEK

Türkiye’de erkeklerin yüzde 21,2’sinin, kadınların ise yüzde 41,5’inin obez olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, obezitenin nedenlerini fazla yemek yeme, fiziksel hareket azlığı, metabolik ve hormonal bozukluklar ile genetik faktörler olarak sıraladı. Evde yapılan yanlış uygulamalardan da bahseden Özge Akar, “Kahvaltı yapmamak, çok seyrek yemek yemek, gece yatmadan önce yemek tüketmek, atıştırmalık dediğimiz abur-cubur yemek beslenmemizle ilgili evde yaptığımız yanlışlardan. Dışarıda yemek ihtiyacımızı karşılarken de en başta porsiyonlar büyüyor, garnitür (patates cipsi), yağ, krema tüketimiz fazla, fast food promosyonlarını tercih ediyoruz, özellikle gazlı içecekler tüketerek hata yapıyoruz” dedi.

BİR DİLİM PİZZA İÇİN 50 DAKİKA YÜRÜME

Obezitenin tedavisi için diyet, egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi uygulanması gerektiğini söyleyen Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, alınan kalorilerin tüketilmesiyle ilgili örnekler de verdi. Akar, 1 dilim pizza yendiğinde kişinin bunu 50 dakika yürüyerek eritebildiğini, 1 adet kaşarlı simit yendiğinde 2 saat 15 dakika egzersiz yapılması gerektiğini belirtti. Şok zayıflama diyetlerine kesinlikle önermediklerini de söyleyen Özge Akar, şöyle konuştu: “Şok zayıflama diyetlerinin yanı sıra son yıllarda internette, gazete, dergilerde ya da eklerinde bitkisel desteklerin reklamlarına, tanıtımlarına sıkça rastlıyoruz. ‘Zayıflamak hiç bu kadar kolay olmadı, zayıflamak artık çok kolay, 1 ayda 6-8 kilo verebilirsiniz’ gibi ifadelerle gündemimiz meşgul ediliyor. Bunları sağlıklı ve dengeli beslenmenin çözümü olarak görmüyoruz.’’

Soru-cevap bölümünün ardından son bulan seminerde Çağ Üniversitesi Kültür ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Fatma Nur Çıtak katkılarından dolayı Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar’a teşekkür belgesi verdi.