Çamlıca'da kat karşılığı arsalar yükselecek

TOKİ'nin konut yapmaktan vazgeçtiği Çamlıca Arsaları'nda müteahhitler konut yapmaya hazırlanıyor.

Yüreğir’in Kışla Mahallesi Çamlıca Caddesi olarak bilinen Atlıspor Kulübü’nün de içinde yer aldığı 72 dönümlük arazi, 30 yıldır sorunlu olarak bugünlere kadar gelen şehrin en kıymetli arazisiydi. Eski Belediye Başkanlarından Selahattin Çolak’ın 15 Nisan 1993 tarihinde belediye encümen toplantısında silahlı saldırıya uğramasına dahi neden olan Çamlıca Arsaları’nda sona gelindi. İmara açılan arazide müteahhitler konut yapmak için arsa toplamaya başladılar.

ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI İLAN ETTİLER

Zihni Aldırmaz’ın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görev yaptığı ve Yüreğir’de ise Mahmut Çelikcan’ın belediye başkanı olduğu dönemde Çamlıca Arsaları, hazırlanan bir proje ile TOKİ’ye anlaşılarak buraya devir edilmek istenildi. Bahse konu alan kentsel dönüşüm alanı olarak meclis kararı ile ilan edildi. Vatandaş bu imar değişikliği ile arsalarına çivi dahi çakamadı. Ancak TOKİ, sebebi bilinmeyen bir nedenle Çamlıca’da toplu konut yapmak istemedi. Teklifi kabul etmeyerek ret etti.

TOKİ KONUT YAPMAKTAN VAZGEÇTİ

Dönemin Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, sosyal donatı alanlarıyla birlikte Çamlıca Arsalarının kentsel dönüşümü gerçekleştiren TOKİ marifeti ile değerlendirilmesini istedi. Örnek projelerle ve belgelerle TOKİ’nin yolunu tuttu. Ancak bilinmeyen bir nedenle TOKİ önce kabul ettiği ve konut yapmayı düşündüğü alanda konut yapmaktan vazgeçti. TOKİ konut yapmaktan vazgeçti ama bölge meclis kararı ile kentsel dönüşüm alanı olunca bu kez vatandaş mağdur olmaya başladı.

KOCAİSPİR’İN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VARDI

Mağduriyet yaşayan vatandaşlar Av. Mehmet Sağlam’ı avukat olarak tutarak konuyu yargıya götürdü. Yıllar süren mahkeme, Fatih Kocaispir’in belediye başkanı olduğu ilk günlerde neticelendi. Vatandaş haklı bulundu. Tekrar başa dönüldü. Başkan Kocaispir çözüm üretmek için harekete geçti. Önünde 2 seçenek vardı. Ya yeni bir proje üretip tekrar TOKİ ile anlaşılacaktı. Ya da hasır altı edilip rafa kaldırılacaktı. Kocaispir, imar uygulaması yaparak belediyeyi harekete geçirmeyi seçti.

YENİ UYGULAMADA NELER YER ALACAK?

Düzenleme ortaklık payının yüzde 43,5 olarak belirlendiği Çamlık Arsalarında DSİ, Milli Emlak, ÇÜ, Büyükşehir Belediyelerinin yerleriyle ilgili anlaşmalar sağlanıp, 400 hisse sahibi olan vatandaştan da yüzde 43,5 DOP payı kesilmek koşuluyla imar düzenlemesi yapılması Yüreğir Belediyesi tarafından karar altına alınıp uygulandı. Yoğunluk ise 1.6 olarak kalıp hiç oynanmadı. Konu bugün veya yarın toplanacak olan Büyükşehir Belediyesi Meclisine getirilerek oylanacak.

MÜTEAHHİTLER ARSA TOPLUYOR

Yeni imar uygulamasının meclisten geçmesinden sonra ilgili alandaki uygulama bir aylık askı sürecine çıkacak. Adı geçen bölgelerde Kentsel Tasarım Alanı uygulaması olduğu için TOKİ’nin yaptığı gibi kara düzen bir inşaatın yükselmesine izin verilmeden yeni tip projeler yükselmeye başlayacak. Bu arada müteahhitler vatandaşlarla anlaşarak yerlerini alıp karşılığında kat verme anlaşmasına şimdiden başladı. 30 yıllık Çamlıca Arsalarında artık devasa binalar yükselecek. Adı geçen alanda Yüreğir Belediyesi’nin sadece 200 metre arsasının yer aldığı belirtildi.

TOKİ Yüreğir