Canınız boya çekiyorsa demir eksikliğinden olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, kireç, kül, boya ve buz gibi ‘yiyecek olmayan’ maddelere duyulan isteğin, demir eksikliği anemisi belirtisi olabileceğini söyledi.

Sıkça rastlanan hastalıklardan biri olan demir eksikliği anemisi, farklı şekillerde belirti verebiliyor. Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, kireç, kül, boya ve buz gibi ‘yiyecek olmayan’ maddelere karşı yeme isteği yaşamanın, demir eksikliği anemisinden kaynaklanabileceğini söyledi. Dr. Gül, ayrıca tat alma bozuklukları, tırnaklarda kırılganlık, dilde şişme ve yaralar, ağız kenarlarında çatlaklar, yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı da demir eksikliği anemisi belirtisi olduğunu kaydetti.

HASTALIĞIN BİR ÇOK NEDENİ VAR

Demir eksikliği anemisinin, vücutta yeterince demir bulunmamasından kaynaklanan, sık görülen ve kolayca tedavi edilebilen bir anemi türü olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Rahşan Apaydın Gül, nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Yanlış beslenme, emilim bozukluğu (mide ameliyatları, çöliak hastalığı, crohn hastalığı), bebeğin prematürite doğumu, gebelik, adet düzensizlikleri, sindirim sistemi kayıpları (mide ülseri, hemoroid, mide ve kolon kanseri).”

VİTAMİNİ GİBİ DEMİRİ DE KABUĞUNDA

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahşan Apaydın Gül, demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelen besinler hakkında da bilgi verdi. Kırmızı etin, demir eksikliği anemisi oluşmaması için gereken en önemli besin olduğunu belirten Dr. Gül, “Tavuk, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri ve balık (özellikle somon),  buğday, mercimek (özellikle yeşil mercimek), mısır ve yulaf, demir yönünden zengin gıdalardır. Diğer birçok vitamin ve mineral gibi demir de özellikle tahıl tanelerinin dış kısmında bulunur. Örneğin buğday öğütülürken, içerdiği demirin büyük kısmı, kepeğinde kalır” dedi.

BİR KAŞIK PEKMEZDE 3 MG DEMİR

Uzm. Dr. Rahşan Apaydın Gül, demir eksikliği-beslenme ilişkisiyle ilgili verdiği bilgilere şöyle devam etti: “Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler ile çekirdekler, demir yönünden çok zengin olmamakla birlikte yeterli düzeyde demir içerirler. Bir çorba kaşığı pekmezde yaklaşık 3 miligram demir bulunur. Ispanak, sanıldığı kadar iyi bir demir kaynağı değildir. Günde 1 bardak portakal suyu içilmesi, bitkilerden alınan demirin emilimini 1 kat artırır. Çay ve kahve tüketimi ise demir emilimini yüzde 75 azaltır.”