Cenaze yemekleri tartışması

Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre helal değil.

Türkiye genelinde olduğu üzere Adana’da da cenaze evlerinde taziyeye gelen insanlara yapılan ikramlar farklı noktalara varır iken cenaze sahibi için aynı zamanda eziyet ve mali külfete neden oluyor. 3 gün boyunca verilen yemekler öncelerinde komşular tarafından sadece cenazesi olan aileye sağlanır iken bugün bu adet değişti ve tüm misafirlere ikram şekline dönüştü.

PEYGAMBER HOŞ KARŞILAMIYOR

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre cenazede dağıtılan bu yemek helal değildir diyor. Son yıllarda cenaze sahibi evlerinde farklı bir adet ortaya çıkmaya başladı. Anadolu'nun bazı küçük illerinde bile cenazenin ilk günlerinde bazen üç gün boyunca çadırlar kurulup pideler dağıtılıyor. Buraya kadar ortada problem yokmuş gibi görünüyor. Ama dikkat edilince insanların yeni bir hurafeye doğru gittiği endişesi de bazı çevreleri ürkütmüyor değil. Öncelikle dinimizde, sünnette bu çadır tutma ve pide dağıtma geleneğinin yeri var mı sorusunun cevabını araştırdık. Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı şu şekilde: Hz. Peygamber, ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamıştır.

HANGİ PARA İLE YEMEK DAĞITILIR?

Cenazede hangi para ile yemek dağıtmak helal değildir? Ölen kişinin mirasçıları fakir iseler veya aralarında buluğ çağına erişmemiş çocuk var ise, geriye bıraktığı maldan yemek yapılarak cenazeye gelenlere verilmesi helal değildir. Buna karşılık Peygamberimiz, komşu ve akrabalarının ölü sahiplerine yemek getirmelerini tavsiye etmiştir (İbn Mace, Cenaiz, 59). Bu konuyu ciddiye alıp herkesin cenazesini sünnet ölçütlerinde uğurlaması oldukça yerinde bir karar olacak. İçinde birçok hayırı barındıran şu nebevi tavsiyeyi ihya edersek kazanacağımız sevap da o derece büyük olur. Abdullah b. Cafer’den… Demiştir ki: Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu: “Cafer’in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir.” (Ebu Davud, Cenâiz, 25-26; Tirmizî, Cenaiz 21; İbn Mace, Cenaiz 59; Ahmed b. Hanbel, 6/380) Bu konuda belediyeler de cenazesi olan ailelere katkı sunuyor. Cenaze evine çadır kurarak çay ve sandalye ihtiyaçlarını karşılıyor. Lakin cenaze evine gelen insanların artık bir yemek beklentisi içerisine girerek beklentilerini yükselttikleri gözleniyor. Bu da ailelere maddi külfet ve cenazenin o telaşında milletin karnını doyurmak gibi bir külfeti de beraberinde getiriyor. Adana İl Müftülüğü’nün Cuma hutbelerinde bir açıklama yaparak vatandaşları bu konuda uyarmaları ve gelenek haline dönüşen bu yanlışlıktan kurtulmak gerekiyor.