Çevre Kirliliğine Ortak Tepki

Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde bir araya gelen Adana - Mersin Tabip Odası, ÇETKO, Sağlık Çevre Birliği (HEAL), Adana Kent Konseyi Çevre Gurubu, Adana Barosu, SES Başkan ve yöneticileri ile CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, yapılan ortak basın açıklamasıyla çevre kirliliğine dikkat çekti.

 

5 Haziran Çevre Günü Çukurova Nefes Alamıyor

Yasal mevzuatımız insan sağlığını korumak için PM10 günlük limit değerini 70 μg/m³, yıllık limit değeri ise 48 μg/ m³ kabul etmektedir. Avrupa Birliğinde (AB) şu anda geçerli olan limit değerler günlük 50 ve yıllık 40 μg/m³ tür ve biz de 2019 yılında aynı değerleri kabul edeceğiz.

18 Ocak 2017 tarihindeki saatlik ölçüm değerlerini incelediğimizde PM10 değerlerinin saat 21:00 da 456 μg/ m³’a, tüm insanların sağlığını tehdit eden yüksek değerlere ulaştığı gözlemlenmiştir. Ne yazık ki kış dönemi boyunca saat 18:00-24:00 arası tüm değerler ulusal mevzuatın üzerindedir ve insan sağlığını tehdit etmektedir.

Özellikle Mayıs ayında havanın berrak görünümüne karşı hava kalitesinin düşük olması ve kışın ısınma amaçlı kömür kullanımını DSÖ’nün hava kirliliğini görünmez katildir olarak tanımlamasına uymaktadır.

PM10 kirliliğinin oluşmasında başlıca kaynaklar ulaşım,ısınma amaçlı kömür kullanımı,çimento fabrikaları,sanayi faaliyetleri,taş ocakları ve kömürlü termik santraller gelmektedir.Buna rağmen bölgemizdeki hava kirliliği gerçeği ortada iken şu anda çalışan üç kömürlü termik santraline (İsken,Tufanbeyli,Atlas) ek olarak Doğu Akdeniz sahilinde 12 bin MW gücünde yılda 36 milyon ton kömür yakacak 15 kömürlü yeni termik santral yapılmak isteniyor.

Bu partiküller Kurşun Kadmiyum Arsenik gibi ağır metaller ve Radyoaktivite içerir.

3 HEAL. 2015. Ödenmeyen Sağlık Faturası

- Toplu taşıma raylı sistemle tüm şehirleri kapsamalı,

- Isınmada kömür kullanımından vazgeçilmeli,

- Enerji kaynağı olarak rüzgar ve güneşten yararlanmalı,

- Her türlü tesis planlanırken Sağlık Etki Değerlendirmesi göz önünde bulundurulmalı ve acilen bununla ilgili mevzuat oluşturulmalıdır.

Açıklamanın ardından

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) Türkiye Danışmanı Funda Gacal ise Hava kirliliği söz konusu olduğunda, hiç bir maskenin koruyucu olmadığını, hava kirliliğinin yarattığı sağlık risklerine dikkat çekmek için projeler ürettiklerini söyledi.