Çevreciler, yeşil alana Gençlik Merkezi yapılmasına tepkili

Çevre Mühendisleri Odası Adana Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Doğan, Merkez Park’taki Gençlik Merkezi Projesi'ne tepki gösterdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminde ele alınan; Merkez Park, Demir Köprü ve Seyhan Nehri arasında kalan yeşil alana, Gençlik Merkezi yapılmak istenmesi Adanalıya büyük haksızlıktır. Yeşili yok etmenin, tüketmenin ve bunun da masum gösterilerek yapılaşmaya açmanın (gençlik merkezi v.s) farklı bir yönüyle karşı karşıyayız. Doğan, açıklamasında, yeşili günden güne azalan, kişi başına düşen yeşil alan miktarı Avrupa ülkeleri ortalamasının çok altında olan Adana'da, bu durumun kabul edilemeyeceğini belirtti.

''Yeşil alanlar çevre ve insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir'' dıuyen Doğan, şunları kaydetti:

''Bitkiler fotosentez yolu ile havadan karbondioksiti alır; havaya oksijen verir. 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. Yeşil alanlar şehirlerde hava kirliliğini önleme, temiz hava sirkülasyonunu sağlama, iklimi yumuşatma, yaşanabilir bir çevre oluşturma açısından büyük öneme sahiptir.

Gün geçmiyor ki; doğayı koruyan çevre mühendislerinin çalışma alanlarını etkileyen bir durum söz konusu olmasın. Daha sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını oluşturma adına emek sarf eden çevre mühendislerinin, özveriyle gerçekleştirdiği çevre danışmanlığı işi; 21.11.2013 günü Resmi Gazetede yayımlanan Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelikle birlikte, çevre ile alakası olmayan birçok meslek grubunun bu işi yapmasına ve çevre mühendislerine sınav şartı ile eğitimlerinin sorgulanır duruma gelmesine neden olmuştur.

Yapılması düşünülen mevcut proje ve çevreyi olumsuz etkileyecek benzer projeler için; doğayı atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık ilkesiyle hareket etmediğimiz sürece; sürdürülebilir bir gelecekten söz etmek mümkün olmayacaktır.''