CHP’li Akay, projelerini açıkladı

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, belediye başkanlığı döneminde yaşama geçireceği projelerini açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, projelerini kamuoyuyla paylaştı. Belediye başkanı olması durumunda toplumcu bir yönetim anlayışı izleyeceğini belirten Akay, yapılacak her şeyin insan için olacağının altını çizdi. Beş yıl sonra Adana’nın dünyanın en yaşanabilir kentleri arasında yer alması hedefini taşıdıklarını kaydeden CHP’li Akay, yaşama geçireceği projelerinin tamamının doğayla uyumlu olacağını vurgulayarak, “Adana’ya ve Adanalılara inanıyorum” dedi.

 

“İNSANI ESAS ALAN YAPILAR OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, Seyhan Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında bugüne kadarki anlayışla yerel yönetimi sürdürmenin mümkün olmadığını belirterek, “Artık insanı esas alan yapılar oluşturmak zorundayız” diye konuştu.

 

“HERŞEY İNSAN İÇİN OLACAK”

Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde toplumcu bir yerel yönetim anlayışını benimseyeceğini vurgulayan Akay, “Bu anlayış demokratik ve özgürlükçü bir belediye, üretici belediye, tüketimi düzenleyici belediye, birlikçi ve bütünlükçü belediye, kaynak yaratıcı belediyeyi kapsamaktadır. Amacımız son derece nettir. Yapılacaklar ‘Yaratılanların en şereflisi’, ‘Ona kendimden üfledim’ denen, Tanrı’ya şah damarı kadar yakın olan insan için olacaktır. O insanın ister Tanrı önündeki eşitliğini alın isterseniz evrensel değerlerle ‘insanın insan olmaktan doğan haklarını’ düşünün. Onun için var olursak başarıya ulaşmama imkanımız yoktur” dedi

 

“BU KENTE VE KENTLİLERİME İNANIYORUM”

Adana’nın dünyanın en yaşanabilir kenti olması için her şeye sahip olduğunun altını çizen Akay, “Amacımız beş yıl sonra Adana’yı Dünyanın en yaşanılır kentleri arasına sokmaktır. Bu kente ve kentlilerime inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

“DOĞAYLA UYUMLU PROJELER”

Yapılacak her şeyin insan için olacağını yineleyen Akay, “ Adana’nın 30-40 yılını planlamak gerektiğini ifade etti. CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, açış konuşmasının ardından yaşama geçirmek için bilim insanlarından oluşan ekibiyle üzerinde çalıştığı ve hepsi doğayla uyumlu olan projelerini anlattı.

Akay’ın açıkladığı projelerinden bazıları şunlar:

 

BOTANİK BAHÇESİ- TEMATİK PARK PROJESİ

Topalak Köyü civarında bozuk orman alanı vasfında, yüzde 90’ı maliyeye ait ve genişleme imkanına sahip 600 dönümlük alan üzerine yapılacak. Bozuk orman alanının rehabilite edilmesiyle yaşama geçirilecek projede çok çeşitli bitkiler yer alacak. Projede spor salonları, biyolojik arıtmayla temizlenebilecek yapay göller, konferans salonları ile çeşitli çiçeklerin yetiştirilebileceği çok katlı sera bahçeleri de yer alacak.

 

TARİHİ KENT ADANA PROJESİ

Tepebağ Höyüğü’nde yapılacak. İçerisinde arkeopark, tescilli yapıların restorasyonu, sokakların sağlıklaştırılması, kapalı çarşı, arasta ve 255 metre uzunluğunda ressamlar sokağı gibi farklı çalışmaların yer alacağı projenin yaşama geçmesinin ardından yıllık 2,5 milyon ziyaretçi hedefleniyor.

 

YAŞLILAR HUZUREVİ VE BAKIMA MUHTAÇ ÇOCUKLARIN REHABİLİTASYONU PROJESİ

Menekşe Köyü yakınlarında Maliye’ye ait 6 hektar alan üzerine yapılacak olan proje yaşama geçirildiğinde yaşlıların barınmasını sağlanacak. Bakım merkezinde yatay, yemek, banyo, çamaşır hizmetleri de verilecek. Yaşlılar ile birlikte bakıma muhtaç çocukların da aynı yerde başka bloklarda kalmaları sağlanacak. Yaşlılar çocuklarla iletişim kurup tecrübelerini ve bilgi birikimlerini çocuklarla paylaşacaklar. Proje Seyhan Baraj Gölü’nün yerleşim olmayan sadece küçük köylerin olduğu bölgesinde doğayla iç içe olan bir alanda gerçekleştirilecek.

 

DİSNEYLAND ADANA PROJESİ

Kabasakal’ın üstünde otobana yakın bir yerde 14 hektarlık  hazine arazisi üzerine yapılacak. Otopark ve diğer tesis alanlarıyla birlikte 60 hektarlık bir alanı kapsayacak proje, tarım arazisi olmayan ve hazineye ait olan alan arazi yükselecek. Disneyland Adana’da yıllık 6-7 milyon ziyaretçi hedefleniyor.

 

BEYAZEVLER MAHALLESİ ÖĞRENCİ EVLERİ VE SOSYO-KÜLTÜREL KALKINMA PROJESİ

Öğrencilerin yoğun olarak barındığı Beyazevler Mahallesi’nde öğrencilerle kentlilerin bir arada tutabilecek tesislerin ve konutların yapılacağı projede amfi tiyatro, kültür merkezi gibi sosyo-kültürel yapılar da yer alacak.

 

ADANA GOLF ALANI PROJESİ

Kargakekeç ve Karaömerli köyleri civarında yapılacak ve 1104 hektar alanı kapsayacak projede 10 bin metrekarelik kapalı alan yer alacak. Yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlaması hedeflenen projenin yapılacağı alanın tamamına yakını hazine arazisi konumunda. 18 adet golf sahası planlanan projenin yaşama geçmesinin ardından 1 yılda milyon ziyaretçinin tesisleri kullanması hedefleniyor. Proje kapsamında 250 yatak kapasiteli bir otel de yer alacak.

 

CEYHAN ENERJİ KORİDORU İÇİN TOPLU KONUT PROJESİ

Yumurtalık’ın kuzey doğusunda Hamzalı’nın kuzeyinde enerji koridorunda çalışacak yaklaşık 8 bin kişiyi barındırmaya yönelik yapılacak. Proje için deniz manzarasına hakim, ovadaki tarım alanlarına saygılı ve 1. derece deprem bölgesinden uzak bir alan seçildi.

 

ZİYAPAŞA MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE CANLANDIRMA PROJESİ

Ziyapaşa Mahallesi’nde 19,5 hektar alan üzerinde gerçekleştirilecek projede 50 blok halinde 15 katlı olmak üzere 1500 daire planlanırken yaklaşık 6 bin kişilik bir nüfusu barındırması hedefleniyor. Proje kapsamında güney kuzey istikametindeki anayol tamamen yer altına alınacak rahat bir yaya alanı ve Seyhan nehriyle beraber yaşama alanı oluşturulacak. Ayrıca kıyıda çok yıpranmış durumda olan Mimar Sinan Amfi Tiyatrosu de yıkılarak 2 bin kişilik oturma kapasiteli yer altı otoparkıyla destekli bir sanatsal yapı da tasarlandı. Projede kültür merkezi, kafeteryalar, kamelyalar, büfe ve peyzaj elemanlarıyla nehirle bütünleşmiş ferah bir alan oluşturulma çalışıldı.

 

HURMALI-HANEDAN-YEŞİLYUVA MAHALLELERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Kent merkezini rahatlatacak olan 2-3 mahalleyi etkileyen ve devamı çok rahat sağlanacak bir proje olarak tasarlandı. 54 hektarlık alanı kapsayan alanda gerçekleştirilecek kentsel dönüşümde bu mahallelerde yaşayan insanların yine aynı yerde ikamet etmesi sağlanacak. Ayrıca bu bölgelere özel olarak mahalle sakinlerinin dönüşüm için bir para ödemeyecek.

 

KARATAŞ MERKEZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM VE SAHİLDE DOLGU ALANI OLUŞTURULMASI PROJESİ

Adana’nın sahil ilçesi olan Karataş’ta tüm sahilde ve kent merkezi sayılabilecek iki noktada 15 ve 22 hektarlık alanlarda gerçekleştirilecek. Sahilin aktif kullanılması ile birlikte nüfusun daha yaşanabilir mekanlarda sosyal-teknik-kültürel donatı imkanları sağlanarak modern kent ihtiyaçları sağlanacak. Ayrıca sahilde yaklaşık 50 hektarlık alanda kısmen dolgu alanları oluşturulup sadece sosyal-kültürel tesislerle rekreasyon alanlarına tahsisi edilecek ve yeterince kullanılamayan dar sahil alanı kamusal alan olarak kullanıma açılacak.

 

KARATAŞ VE YUMURTALIK İLÇELERİNDE TATİL KÖYÜ VE TURİZM TESİS ALANI PROJESİ

Adana’nın yıllardır ihmal edilen 160 kilometrelik sahilinde bugüne kadar yapılamayan turistik yapılar ve tesisler bu projede planlandı. Yaklaşık 500 kişilik istihdam artışı öngörülen projenin gerçekleştirileceği alanın tamamı hazineye ait. Proje Karataş’ta 12, Yumurtalık’ta ise 26,8 hektar olan üzerinde gerçekleştirilecek.

 

YAŞLILAR KÖYÜ

Kentin kuzeyinde yaşlıları yönelik kurulacak köy engelsiz olarak tasarlandı. Elektrikli özel araçlarla ulaşımın sağlanacağı köyde tüm ihtiyaçların karşılanabileceği birimler yer alacak. Köydeki yurttaşların sağlık sorunları için doktor, hemşire ve hasta bakıcıların olacağı bir rehabilitasyon merkezinin de yer alacağı projede köyde yaşayanların zamanlarını en iyi şekilde değerlendirme için eğitimli birimler eşliğinde çeşitli aktiviteler de yapılacak.

 

HAYVANAT BAHÇESİ

Botanik Parkı’nın doğusuna bitişik mülkiyeti hazineye ait ve yüzde 70’i bozuk baltalık ve bozuk koru orman niteliğindeki 166 hektar alanda yapılacak. Yarı açık yara kapalı bir yapıya sahip olacak olan hayvanat bahçesinde 5 binin üzerinde hayvan yer alacak.

 

Akay, sunumunda Hayvan Merkezleri, Belediye Konservatuvarı, Kültür Merkezi Tiyatro Eğitimi,Bilim Deney Merkezi, Kullanılmayan Fabrikaların Sanat-Eğitim Merkezlerine Dönüştürülmesi, Yaz Kampları, Kadın Gelişim Merkezi, Kadın Sığınma Evleri, Hoş Geldin Bebek, Engelleri Kaldıralım, Toplum Merkezlerinin Yeniden Yapılandırılması, Organik Tarım Ve Organik Ürün Pazarı, Gıda Bankası, Balık Pazarı, Aş Evleri, Cenaze Yardımları Ve Yas Evleri gibi daha bir çok projesi hakkında da bilgiler aktardı.