CHP'li Gürer'e tarihi fatura

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e Atatürk'ün Niğde'den aldığı 170 kg elmaya ait kesilen faturanın bir örneği hediye edildi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Atatürk’ün Niğde’den aldığı 170 kg elmaya ait kesilen faturanın bir örneği hediye edildi.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1936 yılında Niğde’den aldığı 170 kg elma karşılığında kesilen 58 lira 87 kuruşluk faturanın bir örneği, Niğde Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil tarafından, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e hediye edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, beraberinde CHP İl ve İlçe yöneticileri, il genel meclis üyesi ve belediye meclis üyeleriyle birlikte Niğde Mali Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret etti. Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil, Atatürk’ün Niğde’den aldığı 6 sandık elmaya karşılık, Niğdeli manav Durmuş Ali tarafından kesilen ve Atatürk’e ulaştırılmak üzere dönemin Valisi Ziya Tekeli’ye 1936 yılında verilen, Atatürk arşivinden Kültür ve Turizm İl Müdürü Alper Göncü tarafından açığa çıkarılan 58 lira 87 kuruş tutarındaki elma faturasının bir örneğini, ziyaret sırasında CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e hediye etti.

Orijinali devlet arşivinde olan ve bir örneği kendisine hediye edilen faturayı inceleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Niğde’den aldığı 170 kg elma karşılığında, dönemin valisine emir vererek, manavın fatura kesmesini istemiş, Niğdeli manav Durmuş Ali de ‘Vali Ziya Tekeyi’ye verdiğim elma faturası’ notunu düştüğü 58 lira 87 kuruş tutarındaki faturada tüm detayları yazmış.6 sandık elma için harcanan sandık parası, istifler için harcanan miktar, sandıkların tren istasyonuna taşınmasına karşılık hamaliye parası, Ankara’ya kadar navluna verilen para dahi tek tek not edilmiş. Burada Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 6 sandık elma için bile fatura kesilmesi talimatını vererek, büyük devlet adamlığının nasıl olduğunu da gösteriyor. Fatura, içinde o kadar büyük mesajlar barındırıyor ki, bu faturanın çoğaltılmış hali, devletimizin her kademesinde yönetici olanların baş ucundabulunması gereken çok önemli bir vesikadır. Ülkeyi kuran kurucu iradenin düşünce ve anlayışını yansıtan çok önemli bir belge” dedi.

"Soru önergelerine yanıt verilmiyor"

Gürer, 6 sandık elma için harcanan hamaliye parası dahi faturaya yazılırken, günümüzde hazinenin kasasından boşaltılan milyarlarca liranın nerelere gittiğinin sorulmasının bile yasak hale getirildiğine dikkat çekti. Gürer, devlet harcamalarıyla ilgili verdikleri soru önergelerine “ticari sır” denilerek yanıt dahi verilmediğini söyledi.