Çıtırık, Hocalı katliamını Kınadı

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 25-26 Şubat 1992'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin siyasi sınırları içinde bulunan Hocalı Kasabası ayrılıkçı Ermeni çeteleri tarafından basılarak 106'sı kadın, 63'ü çocuk, 70'i yaşlı olmak üzere 613 Azerbaycan Türk'ü hunharca katledildiğini hatırlattı.

Etnik arındırmaya yönelik sistematik terör kampanyası sonucu topraklarından kovulan 1 milyonun üzerinde Azerbaycan Türk'ünün halen Bakü'nün varoşlarında sefalet içinde yaşam savaşı verdiğini ifade eden Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, "Bu soykırım neticesinde 613 kişi katledildi. Onlardan 70'i ihtiyar, 63'ü çocuk, 106'sı kadındı. Bin 275'i esir olarak götürüldü ve 487 kişi sakat bırakıldı. 1275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi kaybolmuştur. Kayıp ve rehinlerden 24 senedir hala haber alınamadığı belirtilmektedir" dedi.

TBMM'nin hâlâ Hocalı Katliamını resmen tanıyan bir karara imza atmadığını belirten Av. Çıtırık, " Türkiye, Hocalı katliamını mutlaka soykırım olarak kabul etmelidir. Hocalı da yaşanan görüntüler bizim 1905, 1907, 1915, 1918 ve 1923 yıllarında Türk coğrafyasında yaşanmış görüntülerdir. Doğu Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da, İran ile sınırımızda, Türkiye'nin içinde ve dışında İran Türklerinin yaşadığı yerlerde gerçekleştirilen katliamların bire bir aynısıdır. 24 yıl önce Hocalı'da Ermenistan'ın orantısız güç kullanarak uyguladığı soykırım asla unutulmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Av. Çıtırık, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:

"Hocalı soykırımına katılmış Ermenilerin yaptıkları uluslararası hukuki antlaşmaların - Cenevre Sözleşmesi, İnsan Hakları Beyannamesi, Vatandaş ve Siyasi Haklar Konusunda Uluslararası Sözleşme, Ateşkes Zamanında ve Askeri Çatışmalar Zamanı Kadın ve Çocukların Korunması Beyannamesi ve BM'nin 'Soykırım Suçunun Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşmesi' 2. Maddesinde yer alan "milli, etnik, ırkı veya dini bir grubu kısmen veya tamamen imha etme" biçiminde tanımlanan Jenosit/Soykırım kavramı ile tamamen örtüşmektedir.

Ermenilerin Hocalı'da yaptıkları toplu katliam BM Soykırım Anlaşmasında Soykırımı düzenleyen 2. maddenin a) bendinde yer alan "bir grubun üyelerinin katledilmesi" ve b) bendinde yer alan "grup üyelerinin bedeni ve akli açıdan ciddi biçimde zarar verilmesi" koşulları ile birebir uyuşmaktadır.

Adana Barosu olarak, 20. yüzyılın sonlarında yaşanan Karabağ'ın Ermeni çetelerince işgali ve Hocalı katliamı sürecinde yaşamını yitiren, topraklarından kovulanların acılarını paylaşmakta, işgalcileri, etnik arındırmaya yönelik teröre prim tanıyan sorumlularını şiddetle kınamaktayız. Bu nedenle o günleri yaşayan Azerbaycan halkına öncelikle baş sağlığı diliyoruz. Katliamın izleri kalbimizin en derinlerinde acı olarak bulunmaktadır."