ÇMO Adana Bölge Temsilciliği yeni binasına kavuştu

Uzun süre Maden Mühendisleri Odasında faaliyetlerini sürdüren ÇMO Adana Bölge Temsilciği, Reşatbey Mahallesindeki kendi yerine taşınma mutluluğunu, açılış kokteyli düzenleyerek hizmete açtı.

Açılış törenine TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, ÇMO Ankara Şube Başkanı, ÇMO Mersin Temsilcisi, TMMOB’ye bağlı sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve özel sektör temsilcileri ile çok sayıda ÇÜ. Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve davetliler katıldı.

TMMOB Çevre Mühendisliği Odası Adana Bölge Temsilcisi Kenan Doğan, konuşmasında şunları kaydetti:

“Kapısına kilit vurulan, kapatılan, işlevsizleştirilen ve üye işlemlerinin Ankara’dan yapıldığı Adana Bölge Temsilciliğinin yeniden heyecanına kavuşmasını, genç çevre mühendisleri olarak bizler başardık.  Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesinin bize tahsis ettiği bir odada işlemlerimizi gerçekleştiriyorduk. Daha sonra hem üye hem öğrenci örgütlülüğümüzü geliştirdik. Bu anlamda etkinlikler ve eğitimler yaptık ve daha güçlendik. Bu örgütlülük hızına yakışır biçimde kendimize ait bir yer tuttuk. Bu anlamda çok mutluyuz.  Genç çevre mühendisleri neden ortaya çıktı? Biz ötekileştirilmeye, yok sayılmaya, küçük olsun benim olsun mantığına, toplantılarda üyelerin fikirlerinden dolayı kovulmasına bir tepki olarak doğduk. Genç çevre mühendisleri bu anlamda farklı bir bakış açısı getirdi odaya. Oda en demokratik seçimlerini genç çevre mühendisleriyle gerçekleştirdi. İki dönemdir yaptığımız çalışmalarımızdan dolayı üyelerimiz bizlere takdir hakkını kullandı. Bu anlamda üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekleştirdiğimiz tüm oda çalışmaları gönüllülük esasına dayanıyor. Yönetim kurullarındaki arkadaşlarımız kendi hayatlarından fedakarlık edip, özveriyle oda işleriyle uğraşıyorlar. Oda çalışmalarının bir bütün olarak görülmesi lazımdır. Bireysel olmayan kolektif çalışmalarla gelecek nesillere daha temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmak için ve mesleğimizin, meslektaş haklarının bir adım öne çıkması açısından çok başarılı çalışmalar sergiledik. Her geçen gün biraz daha büyüyoruz. Birleşenler, birbirine omuz verenler her engeli aşarlar. Bize omuz verip, destek olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum”

BOZOĞLU, ZAMAN MESLEĞİMİZE, EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMA ZAMANIDIR

Açılış kurdelesini oda başkanları ile birlikte kesen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, şöyle konuştu:

“Gerçekten çok mutlu olduğumuz bir andayız. Oda tarihinde çok önemli bir süreç yaşıyoruz. 20. Yılı doldurduk. Üniversitenin olduğu, sanayinin ve çevre sorunlarının yoğun olduğu bir alanda temsilciliğimizin daha güçlenmesi adına bir adım atmış bulunuyoruz. Bizler için büyük bir gelişme. ÇMO’nun 12 bin üyesi var. Üzülerek söylüyorum 21 Kasımda Resmi Gazetede yayınlanan çevre mühendisleriyle beraber öğrenci arkadaşlarımızın da geleceğini karartma noktasına getiren bir yönetmeliğin yayınlandığını biliyoruz. Bu yönetmelik bizim mesleğimizi altüst eden çevre mühendislerinin yaşam alanlarını daraltan bu ülkede ki çevre kirliliğini çözmekten öte sanayicinin, kirletenlerin daha rahat etmesini sağlayan bir tarzda. Bu gün bizim verdiğimiz tepki ve mücadele sadece çevre mühendislerinin hakları anlamında algılanmamalı. Dar bir meslek içi yaklaşımda sizin, bizim yaptığımız eleştirileri itibarsızlaştırma çalışmalarına izin vermemek gerekiyor. Çünkü bizim verdiğimiz mücadele Türkiye’de ki insanların, halkımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmak adına verilen mücadeledir. Çünkü bu gün işletme, geometri, bilgisayar mühendisliği mezunlarının, kimyagerlerin, fizik bölümü mezunlarının çevre mühendisliğinin işini yapması adına 15 günlük eğitim sürecinden sonra yapılan bir sınavla çevre mühendisinin haklarının verilmesi durumuyla karşı karşıyayız. Çevre Mühendisleri Odası yaklaşık 2 yıldır otuza yakın görüşme yaparak süreci bir müzakere süreci ile çözmeye çalışmıştır. TBMM’nin AKP’li, MHP’li, CHP’li, BDP’li bütün grup başkanları ziyaret edilmiştir. Bakan, Müsteşar tüm ilgili kurumlarla görüşülmüş ama bu emeklerimiz göz ardı edilmiştir. Dolayısıyla gün dayanışma, beraber hareket etme, mesleğimize, ekmeğimize sahip çıkma zamanıdır. Türkiye’yi pisliğe boğacak olan, bu ucube, mesleğimizi yok sayan, kabul edilemez yönetmeliğe karşı hep beraber hareket etmemiz şarttır. Açılışımıza katılan ve bizlere destek olan herkese teşekkür ediyorum”