Çocuklarda başarının anahtarı: Doğru beslenme

Diyetisyen Pelin Altunsoy, doğru beslenme ile çocukların okul başarısını arttırmanın münkün olduğunu belirterek, ''Tüm besinleri içeren yeterli, dengeli ve bilinçli beslenme ile fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık olumlu etkilenmekte'' dedi.

- Diyetisyen Pelin Altunsoy, doğru beslenme ile çocukların okul başarısını arttırmanın münkün olduğunu belirterek, ‘’Tüm besinleri içeren yeterli, dengeli ve bilinçli beslenme ile fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık olumlu etkilenmekte’’ dedi.

Atilla Akova Obezite ve Diyabet Cerrahi  Merkezi Diyetisyeni Pelin Altunsoy, ‘’Çocuklarda beslenme de büyüme ve gelişme dolayısıyla besin öğesi gereksinimleri artmaktadır’’ diye konuştu. ‘’Aynı zamanda yaşam boyu sürecek olan alışkanlıkların ve hastalıkların temelinin oluştuğu bir dönemdedirler’’ diyen Altunsoy, ‘’ Özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar çocukluk çağı kökenli olduğu için önceden önlem almak, beslenme hakkında doğru bilgi edinilmesi önemlidir. Bu noktada aile ve öğretmenlere çok iş düşüyor. Öncelikle yetişkinler, çocuklara kendi beslenme alışkanlıklarıyla örnek olmalı, besinlerle sağlık arasındaki ilişkileri örneklerle açıklamalı’’ dedi. Doğru beslenme için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Günde 5-6 öğün olacak şekilde doğru kaynaklardan, dengeli beslenme düzeni edinilmelidir.

Besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Her öğünde dört ana besin grubundan çeşitli besinlerin seçilerek tüketilmesi gerekmektedir. Süt grubundan süt, yoğurt, ayran, et grubundan et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kurubaklagil, tahıl grubundan ekmek, bulgur, makarna vb., sebze ve meyve grubundan da besinlerin her öğünde alınması sağlanmalıdır. (Balık, haftada 1-2 kez tüketilmelidir. Hafıza işlevini, öğrenme ve dikkat verme süresini arttırır.)

Çocuklara kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de %40 çocuğun kahvaltı yapmadığı tespit edilmiştir. Kahvaltı yapılmaması durumunda yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, dikkat ve algıda azalma, vücut direncinin düşmesi, okula devamsızlık ve dolayısıyla okul başarısında düşme görülmektedir. Yapılan başka bir çalışmaya göre ise, kahvaltı yapılması ileri dönemdeki obezite riskini azaltmaktadır.

Kan şekeri dengesi için ara öğün tüketimi sağlanmalıdır. (süt+meyve, süt+yağlı tohumlar(ceviz, fındık, badem))

Aşırı şekerli ve yağlı tüketimden kaçınılmaları sağlanmalıdır. Çünkü bu şekilde beslenmek; dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, uyku halini, tatlı yeme isteğini ve kiloyu getirmekle beraber, vücut stresini arttırmaktadır.

Günde 2 litre kadar su tüketimleri konsantrasyonlarını arttırmayı sağlayacaktır.

Yetersiz uyku çocukta; ghrelin (açlık) hormonunu arttırır, leptin (tokluk) hormonunu azaltır, her iki durumda çocuk yemeğe yönelir ve şişmanlıkla karşılaşması mümkündür. Aynı zamanda büyüme hormonu gece salgılandığı için çocukların düzenli uyku saatlerinin olması gerekmektedir.

Spor ise çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından önemlidir.

Doğru ve bilinçli beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli fiziksel aktivite ile geleceğe başarılı adım atılmasının anahtarını oluştururlar.