Çocuklarda cinsel istismar uyarısı

Psikolog Gürdal Görhan çocuk istismarının fiziksel, duygusal ve cinsel olarak gerçekleştiğine dikkat çekti, “Cinsel istismar son yıllarda psikolojik ve toplumsal gelişmelere paralel olarak daha fazla açığa çıkmaktadır” dedi

Psikolog Gürdal Görhan, çocuklarda cinsel istismar konusunda aileleri uyardı. Görhan, cinsel istismarın son yıllarda psikolojik ve toplumsal gelişmelere paralel olarak daha fazla açığa çıktığını söyledi.


Adana Doktor EkremTok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Psikolog Gürdal Görhan, İMKB İlkokulu’nda velilere “Çocuk ihmali ve istismarı” konulu seminer verdi. Çocuk istismarının fiziksel, duygusal ve cinsel şeklinde gerçekleşebileceğine dikkat çeken Gürdak Görhan,  fiziksel istismarın en yaygın ve gözle görülür istismar şekli olduğunu, ancak cinsel istismarın son yıllarda psikolojik ve toplumsal gelişmelere paralel olarak daha fazla açığa çıktığını kaydetti.


CİNSEL İSTİSMAR RİSKLERİ


Cinsel istismara maruz kalan çocuk sayısının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de adli vaka olarak yansıyandan daha yüksek olduğunun bilindiğini ifade eden Psikolog Görhan cinsel istismarda risk faktörlerini şöyle sıraladı:


“Ebeveynlerin alkol veya madde sorunu olması, kalabalık ailelerde aynı odada yaşanması ve yatakların aynı ortamda bulunması, ailede çocuğa karşı aşırı ilgisizlik. İstismarcılar birçok kişinin düşündüğü gibi toplumda olumsuz özellikleriyle dikkat çeken kişiler olmayabilir. Aksine toplum içinde hiç kimsenin istismarcı olabileceğine ihtimal vermediği saygın kişiler olabilirler.

Kaldı ki çocuklarda cinsel istismar vakalarında İstismarcıların yaklaşık % 80 oranında aileden ve yakın akrabalardan olduğu görülmektedir. Yani çocuklar daha çok akrabaları ve tanıdığı ve güvendiği kişiler tarafından cinsel istismara uğramaktadırlar. İstismarcı önce çocuğun güvenini kazanmakta daha sonra cinsel istismarı sevgi gösterisi gibi gerçekleştirmektedir. İstismara uğrayan çocuk utandığı için, tacizciyi korumak ya da kendisini suçlu hissettiği için istismarı birilerine söyleyememektedirler. İstismara uğradığını söylediğinde ise istismarcı aileden biriyse ebeveynleri tarafından yalan söylemekle itham edilebilmektedirler.


OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ŞART


Cinsel istismarı önlemek için çocuklara okul öncesi  dönemde cinsel eğitim verilmelidir.Öncelikle çocuğun cinsellikle ilgili bütün sorularına açık ,net ve anlaşılır cevaplar verilmelidir.Çocuğa hayır deme becerisi öğretilmeli ve bedenine özellikle mayo giydiği bölgelerine birisi dokunmak istediğinde veya öpmek istediğinde “Hayır demesini ,yüksek sesle bağırarak yardım istemesini ,hızla oradan uzaklaşmasını” öğretmek önemlidir.


Cinsel istismara uğrayan çocuklarda fiziksel belirtiler bulunmayabilir.Bu nedenle istismar çok kolay anlaşılmayabilir.Ancak okul öncesi dönemde çocuğun çizdiği resimlerde ve oyunlarında cinsellikle ilgili belirgin vurguların olması istismarın sorgulanmasını gerektirir.Ayrıca alt ıslatma ya da dışkı kaçırmanın da aniden başlaması istismar olasılığını düşünmemizi sağlayabilir. Okul çocuklarında içe kapanma ,ders başarısında düşme ,huzursuzluk ,sinirlilik ,davranış problemleri ,istismarcı aileden biriyse ondan uzak kalmaya çalışma gözlenebilir.


UZMANDAN DESTEK ALIN


Çocuğunuzun istismara maruz kaldığını düşünüyorsanız bunu ona sürekli soru sorarak  öğrenmeye çalışmak yerine bir uzmandan yardım almanız daha doğrudur.Çocuğun bunu bir çok kişiye anlatmak yerine bir kişiyle paylaşması uygun bir davranıştır.Eğer çocuğunuzla iletişiminiz sağlıklıysa yaşanacak ne olursa olsun o sizinle paylaşarak sorunları çözeceğini düşünüyorsa bu iyi bir durumdur .Çünkü iletişim sorunu olan ailelerde istismara uğrayan çocuklar bu durumu anne babalarından saklamakta ve böylece istismar devamlı bir hal almaktadır.İstismar  uzun süreli tedavi gerektirir.Böyle bir durumla karşılaştığınızda yasal süreci takip ettiğinizde çocuğunuzun tedavisi de yapılmaktadır.”