“Çocukların da hakları var”

CHP Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Elif Doğan Türkmen, kötü yaşam koşullarından yetişkinler kadar çocukların da etkilendiğini söyledi

Milyonlarca çocuğun yoksulluk yüzünden ihmal ve istismara uğradığını ve sokaklarda yaşamak zorunda bırakıldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Elif Doğan Türkmen, çocukların da haklara sahip olduğunun altını çizdi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada dünyanın birçok bölgesinde kötü koşullar nedeniyle yetişkinler kadar çocukların da etkilendiğini ifade eden Av. Türkmen, çocukların korunması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne rağmen Türkiye’de ve dünyada çocukların bir çok hak ihlaliyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Türkiye’nin sözleşmeyi 1990 yılında imzalayıp kabul ettiğini, 1995 yılında da sözleşmenin yürürlüğe girdiğini anımsatan Av. Türkmen, sözleşme gereğinde çocuk hakları konusunda yapılması gerekenlerin birçoğunun hala yapılmadığını söyledi.

Türkiye’de ve Dünya’da milyonlarca çocuğun yoksulluk yüzünden ihmal edildiğini, bir kısmının da başta cinsel istismar olmak üzere farklı yollardan istismara uğrayıp, sokaklarda yaşamak zorunda bırakıldığını aktaran Av. Türkmen, “Çocuklar hem geleceğimiz hem de en büyük yatırımımızdır. Çocukların her türlü istismardan korunması hem devletin hem de ailelerin görevidir. Çocukların suça sürüklenmediği, istismar edilmediği, çocukların çocukluklarını yaşayabildiği bir dünyanın yaratılması, geleceğimiz açısından çok önemli” diye konuştu.