Çukurova Üniversitesi'nde not skandalı

Gazetemiz aramızda dolaşan sahte hukukçu, mühendis ve hesap uzmanlarının ortaya çıkması adına önemli bir habere imza atıyor.

Çukurova Üniversitesi’ne bağlı Hukuk, Mimarlık ve İdari Bilimler Fakülteleri’nde sayıları 50’ye yakın öğrencinin notlarının Rektörlük Öğrenci İşleri Dairesi’ndeki görevli kanalı ile değiştirilerek mezun edildikleri iddia ediliyor. Not skandalı ile mezun edilen öğrencilerin arasında Mersin Barosu’na kayıtlı olan bir avukatın da bulunduğu öğrenildi.

ÖĞRENCİYİ YİNE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ YAKALADI!

Geçen yıl Şubat olayında not skandalı patlak verdi. O tarihte Rektör Mustafa Kibar’dı. Bir öğrencinin sosyal medyada ‘mezun oldum’ paylaşımında bulunmasını gören fakülte öğretim elemanı “Bu öğrenci benden geçemedi, kaldı. Mezun olamaz” diyerek fakültenin yönetimini uyardı. Fakülte tüm öğretim elemanlarının öğrenci işlerine gönderdiği notları mercek altına aldı. Azerbaycanlı olan bu öğrencinin notları incelendiğinde notların yükseltildiği gerçeği ortaya çıktı. Konu derinleşince notları yükselen öğrenci sayısının 50’ye yakın olduğu ortaya çıktı.

KİBAR DÖNEMİNİN YÖNETİMİ KONUYU KAPATMAK İSTEMİŞ!

Bu skandal patlak verdiğinde rektörlük seçimini düşünen o dönemin Mustafa Kibar başkanlığından rektörlük yönetimi konuyu kapatmak istedi. Lakin Hukuk Fakültesi idaresi soruşturmayı derinleştirerek okuldan bu yolla mezun edilen Y.K isimli Mersin Barosu’na kayıt olan not skandalı mensubu öğrencinin diplomasını iptal ederek 3 Şubat 2020 tarih ve 6/4 sayılı karar ile 598/517 sayılı diplomayı geçersiz saydı. Hukuk Fakültesi aldığı kararı rektörlüğe iletti. Y.K’nin 26 adet notu değiştirilmişti. Rektörlük başlatılan bu soruşturmayı görmezlikten gelmeyeceğinin sözünü verdi ve harekete geçti.

SAHTECİLİĞİ YAPANLARA VERİLEN CEZALARA BAKIN!

Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nda notları girmeye yetkili şifresi bulunan kişi ile buna yardımcı olan bir başka kişi aslında bu notları yükseltiyordu. Hukuk Fakültesi’nin olayın üzerine ciddi anlamda gitmesi üzerine ÇÜ Rektörlüğü diğer fakültelerdeki not skandalının üzerini kapatarak olayın üzerine gitmediler. Konuyu sadece Hukuk Fakültesi ile sınırlı tuttular. Oysaki Mimarlık, İİBF ve diğer fakülte öğrencilerinde notları yükseltilerek mezun edilmişlerdi. İstanbul Üniversitesi’nde böyle bir olay ile karşılaşıldığında notları yükselten kişi yakalanmış ve 8 yıl hapis cezası verilmişti. Memuriyetine de son verilmişti. Peki, Çukurova Üniversitesi’ndeki bu not skandalını yapan şifre sahibi olan S.S isimli memura ceza verilmedi(!) Yardım eden ve daha önce 5 adet disiplin cezası dosyasında mevcut olan T.A’ isimli kişiye ise sadece ‘uyarı’ cezası verildi.

REKTÖR MERYEM HANIM NE YAPACAK?

Mimarlık ve diğer fakültelerdeki not skandalının üzerinin kapatıldığı dönemde Mimarlık Dekanı o tarihte Prof. Dr. Süha Berberoğlu’ydu. Bugün Berberoğlu Rektör Yardımcısı olarak görev yapıyor. ÇÜ’nün Rektörlük görevine Ağustos 202 tarihinde atanan Prof. Dr. Meryem Tuncel Hanım bütün olaylardan haberdar mı? Not yükseltilerek mezun edilen öğrencilerin tespiti için dosyanın sadece Hukuk Fakültesi üzerinden işleyerek yürümesi olayını doğru bulur mu? Bulmaz ise diğer fakülteleri mercek altına alacak mı? Mimarlık Fakültesi’nde okulun adı kirlenecek diyerek konuya sessiz kalan Süha Berberoğlu ile rektörlükte çalışmaya devam edecek mi? Bunu etik bulur mu? Memurlara verilen cezalarla ilgili nasıl bir adli işlem başlatılacak? Verilen uyarı cezası eylemin karşılığı olan bir olay mı? Kısacası bu not skandalı ile ilgili ÇÜ Rektörlük Makamı neler yapacak? Kamuoyu ile konu hakkında bilgi paylaşımında bulunacak mı? Çukurova Barış Gazetesi olarak konunun takipçisi olacağımızı ve adı geçen kurum ve kişilerin cevap haklarını da gazetecilik kuralları çerçevesinde kullandırtacağımızı buradan belirtmek isteriz.