Cumhurbaşkanı'ndan Yumurtalık Lagünü'ne turizm ayrıcalığı

Adana'nın Karataş ve Yumurtalık ilçeleri sınırları içindeki Yumurtalık Lagünü Cumhurbaşkanlığı kararıyla kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

- Adana’nın Karataş ve Yumurtalık ilçeleri sınırları içindeki Yumurtalık Lagünü Cumhurbaşkanlığı kararıyla kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarda, Adana, Bitlis, Hakkari, Mersin ve Van'da 7 doğal sit alanı, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 'Kesin korunacak hassas alan' olarak ilan edildi. Buna göre, Adana’nın Karataş ve Yumurtalık ilçeleri sınırları içindeki Yumurtalık Lagünü Cumhurbaşkanlığı kararıyla kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi kararlaştırıldı.

Kesin korunacak hassas alan nedir?

Kesin korunacak hassas alan, bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü ekosistemlerin, türlerin, habitat ve jeolojik jeomorfolojik özelliklerin korunduğu, genel olarak insan etkisi olmadan meydana gelmiş, insan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan alanlar olarak tanımlanır.

YUMURTALIK LAGÜNÜ

Milli Parkın toplam alanı 16.430 hektar. Yumurtalık Lagünleri Ramsar Alanı’nın toplam alanı ise 19.853 hektar. Alan Yumurtalık ilçe merkezine 30 km Karataş ilçe merkezine ise 35 km uzaklıkta.

Yumurtalık Lagünleri, Ceyhan Nehri’nin denize döküldüğü nokta ile Yumurtalık Körfezi arasında kalan lagünler, tatlı ve tuzlu su bataklıkları, geniş çorak düzlükler, çamur düzlükleri, sazlıklar, ıslak çayırlar, kumullar ve Halep çamı ormanından oluşan oldukça kompleks bir yapıya sahip sulak alan sistemidir. Bölgedeki diğer lagünlerin aksine, düzensiz kıyı çizgisine sahip olup birçok noktada denizle birleşmektedir. Eski Ceyhan Nehri eski yatağı alanı ikiye bölmektedir. Eski nehir yatağının kuzeyinde Çamlık lagünü ile geniş çorak düzlükler, bataklıklar ve tuzlu çayırlarla çevrili Ömer, Yapı ve Darboğaz gölleri yer almaktadır. Göllerin derinlikleri 20 ile 60 cm arasında değişmektedir.