Cumhuriyet'in Çınarı Muazzez İlmiye Çığ Çanakkale'yi Anlattı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğrenci Faaliyetleri Birimine Bağlı Yayın Kulübü 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında Sümerolog ve Bilim İnsanı Muazzez İlmiye Çığ öğrenci ve akademisyenlerle buluştu.

Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen “Cumhuriyet'in Çınarı Muazzez İlmiye Çığ Çanakkale'yi Anlatıyor” konferansı saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Çanakkale Destanı’ndaki İrade İle Türk Milletini Ayrıştıramayacaklar”

ÇÜ Yayın Kulübü Başkanı Yalçın Semirhan Akarsu’nun açılış konuşmasıyla devam etti.

Ankara’da yaşanan hain terör saldırısını kınayan Akarsu, “PKK’yı lanetliyor ve korkmuyoruz… Milletimizi millet yapan Çanakkale Destanı’ndaki irade ile Türk Milletini ayrıştıramayacaklar.” dedi.

Çığ’a İlgi Oldukça Yoğundu.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Deniz Abik’in moderatorlüğünü yaptığı “Cumhuriyet'in Çınarı Muazzez İlmiye Çığ Çanakkale'yi Anlatıyor” konferansında Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ yoğun katılımın olduğu salona hitap etti. Akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılımını gören Çığ, memnuniyetini dile getirerek, yaşam hikâyesini anlattı.

Turgut Özakman’ın son kitabını okuduğunu ve kendisini çok heyecanlandırdığını belirten Çiğ,  gençlerin bol bol okuması gerektiğini ve tarihlerini doğru öğrenmelerini istedi.

“Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı’nın Kazanılmasında Büyük Öneme Sahip.”

Çanakkale Zaferi’nin Kurtuluş Savaşını kazanmamızda çok büyük önemi olduğunu belirten Çığ, konuşmasına şöyle devam etti;

“Çanakkale Zaferini kazanmasaydık bütün yabancı güçler karadan ve denizden İstanbul’a gelecek ve hiçbir gücümüz kalamayacaktı. Kurtuluş Savaşını kazanmamız Çanakkale Zaferi’ne dayanır. Çanakkale kazanılmamış olsaydı, Kurtuluş Savaşında bu kadar başarılı olunmayacaktı.”

“Çanakkale, Türk Tarihinin En Önemli Savaşı.”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale’de ölen yabancı askerler için yazdığı yazı o kadar önemli ki; bu zamana kadar hiçbir devlet başkanı yendiği bir devletin çocukları için öyle yazmamıştır. Atatürk diyor ki,  “Siz bizim çocuklarımızsınız... Size kendi çocuğumuz gibi bakacağız...” Atatürk’ün en önemli değerlerinden biri de insana önem vermesidir.”

Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.