Dağlık kesimlerdeki üreticiler desteklenecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca; Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen Adana, Mersin ve Osmaniye illerinin dağlık kesimlerinde yaşayan üreticiler için ''Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi' uygulanacak. Projede yer alan heyet üyeleri saha çalışmalarına başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca; Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen Adana, Mersin ve Osmaniye illerinin dağlık kesimlerinde yaşayan üreticiler için ‘’Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi’ uygulanacak. Projede yer alan heyet üyeleri saha çalışmalarına başladı.

Türkiye için hazırlanan Sonuç Odaklı Ülke Stratejik Fırsatlar Raporu (Result-Based Country Strategic Opportunities Programme-RB-COSOP) hem Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) hem de Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edildi.

 

Söz konusu raporda yer alan RB-COSOP döneminde Yüksek Kesimler İçin Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Mersin, Adana ve Osmaniye illerini kapsayan “Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi” uygulanması öngörüldü.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca; Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen ilçe bazlı gelişmişlik endeksleri dikkate alınarak; dağlık alanlarda, parçalı, küçük arazilere sahip, dezavantajlı coğrafik koşullarda yaşayan üreticilerimize değer zinciri geliştirmek, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyerek gelirlerini artırmak, yaşam standartlarını yükselterek kırsal yoksulluğu azaltmak amacıyla Adana, Mersin ve Osmaniye illerinin dağlık kesimlerinde yaşayan üreticilerimiz için bir kırsal kalkınma projesi uygulanacak.

 

Uygulanması yapılan projenin fizibilite çalışmalarını yapmak üzere kredi kuruluşu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir heyet, proje sahasında gerekli çalışmaları yapmak üzere Adana, Mersin ve Osmaniye illerini ziyaret edecek.

 

Ziyaret esnasında proje bölgelerinde üreticiler, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları, tarımsal sanayi kuruluşları, kamu kuruluşları ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılacak, bilgi alış-verişinde bulunulacak.

 

Çalışmaları yapacak Heyet; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanı Bekir Sıtkı Özbek, Dış Kaynaklı Projeler Birim Koordinatörü Saliha Akbaş, Mühendis Nejla Furtana, Veteriner Hekim Pınar Avşar  ile Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Heyet Lideri Mr. Nigel SMITH, Uzmanlar Mr. Jacopo Monzini, Mr. Erkan Özçelik ve Mr. Reşat Lüle’den oluşuyor.

 

2017 yılında fizibilite ve proje ana rapor çalışmaları tamamlanacak olan Mersin, Adana ve Osmaniye illerini kapsayan “Doğu Akdeniz Kırsal Kalkınma Projesi”nin 2018 yılında başlatılması planlanıyor.