Daha hızlı iyileştirebilen 'akıllı yara bandı' geliştirildi

Yeni bir elektronik 'yara bandı', elektrik sinyallerini doğrudan yaralı bölgeye göndererek yaraları geleneksel bandajlardan yüzde 30 daha hızlı iyileştirdiğini iddia ediyor.

Yeni bir elektronik 'yara bandı', elektrik sinyallerini doğrudan yaralı bölgeye göndererek yaraları geleneksel bandajlardan yüzde 30 daha hızlı iyileştirdiğini iddia ediyor.

Northwestern Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen yenilik, esnek, gerilebilir elektrotlar, sisteme güç sağlayan bir enerji toplama bobini ve iyileşme sürecine erişen sensörlerden oluşuyor.

Yara iyileştiğinde, çiçek şeklindeki elektrot vücutta çözünerek geri alınma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Bir hayvan çalışmasında, 30 dakika sonra bile, yeni bandaj diyabetik ülserleri bandajsız farelere göre yüzde 30 daha hızlı iyileştirdi. 

Yaralanmalar vücudun normal elektrik sinyallerini bozuyor, ancak yeni cihaz elektrik stimülasyonu yoluyla bunu geri yüklüyor.

Çalışmayı yöneten Northwestern'den Guillermo Ameer şunları söyledi: 

"Vücudumuz işlevini yerine getirmek için elektrik sinyallerine dayanır. Yara boyunca daha normal bir elektriksel ortamı geri getirmeye ya da teşvik etmeye çalıştık. 

Hücrelerin hızla yaranın içine göç ettiğini ve bölgedeki cilt dokusunu yenilediğini gözlemledik. Yeni cilt dokusu yeni kan damarları içeriyordu ve iltihaplanma azalmıştı."

Bandajın bir tarafında iki elektrot bulunuyor. Elektrotlar, elektronik ve yarı iletken uygulamalarında yaygın olarak kullanılan molibden adlı metalden yapılmış. Bu metal yeterince ince olduğunda biyolojik olarak bozunabilir, yani iyileşme sürecine müdahale etmeden yok olabilir. 

Ameer, yaptığı açıklamada, "Molibdenin yara iyileşmesi için biyolojik olarak parçalanabilen bir elektrot olarak kullanılabileceğini ilk kez biz gösterdik" dedi. (ajansbizim)