Demirtaş, "Kent planlı olursa, trafik de, eğitim de düzelir"

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube yöneticilerinin ziyaretinde konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 'Kent planlı olursa trafik de eğitim de düzelir. Her şey daha güzel olur.' dedi.

 

Kent ile ilgili her çalışmanın içerisinde yer almayı toplumsal bir görev olarak gören bir meslek örgütü olduklarını ifade eden Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, “Bu ziyaret sizlere gecikmiş bir ‘hayırlı olsun’ ziyareti aslında. Yaptığımız çalışmalar hakkında bilgilendirme yapmak için geldik. Çevre, tarihi değerler, kültürel mirasın korunması ve koruma bilincinin yaygınlaşması için yaptığımız çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca yerel yönetimlerle çeşitli konularda işbirliğimizi de sürdürüyoruz. Her ne kadar devamı gelmemiş olsa da 25 ve 5.000’lik imar planları üzerinde görüşlerimizi bildiriyoruz.  Kentimizin coğrafi yapısının verdiği imkanlar göz önüne alındığında bisiklet yollarının ve güzergahlarının belirlenmesi ve bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılması yönündeki projemizi büyükşehir belediyesine sunduk ve bu konuda da görüşmelerimiz sürüyor.“

ESKİ MÜZE BİNASINI ‘MİMARLIK MERKEZİ’ YAPMAK İSTİYORUZ

 

Eski müzenin orada yol genişletme çalışması olacağını, 2 şerit yolun 4 şeride çıkacağını söyleyen Adana Valisi Demirtaş, “Sizlerle daha çok bir araya gelerek Adana’yı, Adana’nın imarını konuşmalıyız. Şehirleşme ve kentleşmeyle ilgili Adananın çok ciddi sorunları var. Trafik sorunu var. Bir belediye düşünün kendisine bina ruhsatı için başvuran vatandaşın projesine bakıp da altında otopark var mı? Yok mu? Bakmadan inşaat ruhsatı veriyor. Böyle bir şey olamaz. Olmamalı. Burası köy değil, büyükşehir. Birçok medeniyete başkentlik yapmış Adana’ya bu yapılır mı? En büyük problem şehrin merkezlerine AVM yapılmasıdır. Bunlar konuşulmalıdır. Adana’daki tüm ayakkabıcıları, demir doğramacıları Adana dışına çıkaracağız. Çimentocu, tuğlacı şehrin merkezinde olmamalı. Otogarın merkezde olması da yanlıştır. Bir şehrin planı yapılırken geleceğe yönelik en az 50 yıllık 100 yıllık plan yapılmalıdır. Benim bildiğim, planlama yapılırken şehir plancısı, mimarı, mühendisi çağrılır, fikir alınır. Gerekirse vatandaşı çağırır toplantı yaparsın. Herkesin hemfikir olduğu o yere, o işi yaparsınız. Ben yaptım, oldu. Mantığıyla iş yapılmaz.” Diye konuşan Vali Demirtaş, mimarlara çevre, tarihi değerler ve kültürel mirasın korunması yönünde gerçekleştirdikleri çalışmalar için teşekkür etti.