Deprem bölgesinde fatura tahsilatına erteleme

Deprem bölgesindeki illerdeki bazı abonelerin elektrik ve doğalgaz faturaları ertelenip taksite bağlanacak.

Deprem bölgesindeki illerdeki bazı abonelerin elektrik ve doğalgaz faturaları ertelenip taksite bağlanacak. 

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin tamamı ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerini kapsıyor. 

Bu yerleşim birimlerindeki faal veya kullanılabilir durumda olan iletim hattından bağlı elektrik aboneleri, orta gerilimden bağlı sanayi grubu elektrik aboneleri ile orta gerilimden bağlanan kamu ve diğer aboneler uygulama kapsamı dışında tutulacak. 

Uygulama kapsamındaki elektrik abonelerinin gerçekleştirilen fatura işlemleri Haziran ayına kadar ertelenecek. Ertelenen bu miktar Haziran 2023 fatura döneminden itibaren eşit taksitlerle altı ayda tahsil edilecek. Ertelenen bu miktar için gecikme zammı uygulanmayacak. 

Ertelemeden kaynaklı finansman ihtiyacına ilişkin maliyet Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinde karşılanacak. 

Doğalgaz aboneleri

Belirtilen yerleşim birimlerindeki konut tipi doğalgaz aboneleri ile yıllık tüketimleri 100 bin m3 ve altındaki diğer tüm tüketicilere ilişkin tahsilat işlemleri de Haziran ayına kadar ertelenecek. 

Ertelenen bu tutar, Haziran ayı fatura döneminde, gecikme zammı olmaksızın eşit taksitlerle altı ayda tahsil edilecek. 

Bu kapsamda ertelenen tutarlar kadar ilgili doğalgaz dağıtım şirketinin şirketlerinin BOTAŞ'a yapacakları ödemeler de süresi boyunca ötelenecek ve sonrasında altı ayda ödenecek.  

Elektrik ve doğalgaz fatura tahsilatı erteleme ve taksitlendirme işlemleri herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın ilgili dağıtım şirketince yürütülecek. 

Karar, depremin meydana geldiği 6 Şubat'tan itibaren geçerli olacak. (ajansbizim)