Depremzede buğday üreticileri primin artmasını bekliyor

Buğday üreticilerine kilogram başına 10 kuruş destekleme bedeli ödeyen Devletten üreticiler destek primi aldıklarında zarar eder noktaya geldiler.

Depremzede buğday üreticileri primin artmasını bekliyor

Buğday üreticilerine kilogram başına 10 kuruş destekleme bedeli ödeyen Devletten üreticiler destek primi aldıklarında zarar eder noktaya geldiler. Ürününü TMO’ya satan üreticiye kilogram başına 1 lira destek primi ödenirken, ürününü tüccara satan üreticiye kilogram başına 10 kuruş ödeniyor ve tüccarın kestiği fatura bedeli karşılamıyor. 6 Şubat depremini yaşayan buğday üreticileri, TMO’ya verilen 1 liralık destek gibi tüccara satılan buğday içinde 1 lira prim verilmesini Tarım Bakanlığı’ndan talep ediyorlar.

Çukurova’daki üreticiler bu şoku 28 Ocak tarihinde destekleme prim bedeli ödemelerine yönelik açıklama yapınca yaşadılar. Bugüne kadar konudan haberdar olmayan üreticiler zarar ettiklerini öğrenince tüccardan aldıkları fatura için ödedikleri paraya üzüldüler. Şöyle ki, 30 ton buğdayı tüccara 6.50 liradan satan üretici destekten yararlanmak için kestirdiği faturaya yüzde 2,2 oranında yani 4 bin 290 lira fatura bedeli ödedi. Bu faturayı destek primi almak için İlçe Tarım Müdürlüklerine ulaştıran üretici, 30 ton buğday faturası karşılığında 3 bin lira destek primin hesaplarına yatırıldığını öğrenip şok yaşadı.

Konu hakkında gazetemize bilgi veren mağdur üreticiler, TMO ile tüccara satılan ürünlere yönelik uygulanan destek primlerinin kendilerine zamanında bildirilmesi halinde böyle zarar edecek noktaya gelmeyeceklerini ifade ettiler. Öte yandan bazı üreticilerin bu konuyu daha önce başlarına gelmesi nedeniyle bildikleri ve destek primi için hiç başvuruda bulunmadıkları bizlere ulaşan bilgiler arasında yer aldı.  

buğday