Dershaneleri kapatmak ekonomik ve sosyal yaralara sebep olur

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) Başkanı Seyfettin Alpat, son günlerin en önemli gündem maddesi olan dershaneler ve etüt merkezlerinin kapanması ile alakalı yazılı açıklamalarda bulundu.

Dershaneleri kapatma girişimi, ‘son zamanlarda artma eğilimi gösteren işsizliği daha da tetikleyebilir’ diye uyarılarda bulunan AGİD Başkanı Alpat, yasa taslağını sosyal hayatı değiştirecek, insanları sıkıntıya sokacak ve anayasa teminatı altındaki teşebbüs hürriyetini ortadan kaldıracak bir durum olarak nitelendirdi.

AK Parti’nin, 11 yıllık iktidarları döneminde memleket yararına çok olumlu çalışmalar icra ettiğini de ifade eden Başkan Alpat, “Ancak dershaneler konusunda neden böyle bir yasa taslağı hazırladıklarını, aklıselim hiçbir kimse anlayamamıştır. İş dünyası ve işverenler olarak dershaneleri kapatma çalışmaları piyasaları olumsuz etkiler. Bu sektörün ilgi alanındaki 100 binlerce insanın işsiz kalmasına, ekonomik ve sosyal yaralara sebep olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Dershaneleri kapatma değil de dönüştürme çalışması hakkında da görüşlerini dile getiren AGİD Başkanı Seyfettin Alpat, şunları kaydetti:

 

“Bu da son derece akla ve mantığa uymayan bir durumdur. Mevcut dershanelerin ancak yüzde 10’u özel okullara dönüşebiliyor. Kaldı ki mevcut özel okulların kontenjanlarının yüzde 40’ı zaten boş. Özel dershaneler 4 bine yakın mevcudu ile özel ders alamayan 1,5 milyon dar gelirli ve orta halli ailenin çocuğuna hizmet veriyor. 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla önemli bir istihdam alanı. Özel dershaneleri kaldırmak bu istihdamı da ortadan kaldırmak demektir. Bu güne kadar istihdamı artırmaya yönelik çalışmalara son derece önemli destekler veren hükümetimiz şimdi neden tersi bir çalışma içerisine girmektedir? Kaldı ki dünyada da dershaneleri yasaklayan başka bir ülke örneği yok. Dershaneler ülkemizin eğitim kalitesinin artmasına önemli katkı yaptıkları gibi özellikle Doğu ve Güneydoğu’da güzel çalışmalara da imza atmaktadır. Nasıl ki bir çocuğu kurtarmak, insanlığı kurtarmak kadar kıymetli ise bir çocuğun kurtuluşuna vesile olan insanlığın kurtuluşuna vesile olmuş demektir. Öyle ise gençleri eğiten, insani ve evrensel değerleri onlara veren, dağa çıkışın önünde önemli bir engel olan dershaneleri kapatmanın vebali çok büyük olsa gerek. İleride demokrasinin gerçekleşmesi ve ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması adına çok önemli çalışmalar yapan partinin bu yanlıştan döneceğine inancım damdır.”