Doğan her 10 bebekten biri prematüre

17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar her on bebekten bir tanesinin zamanından önce yani prematüre olarak dünyaya geldiğini vurguladı.

 

Etkinlikte Dünya Prematüre Günü nedeniyle açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı,  Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar ‘’Her yıl 200’ den fazla ülkede 17 Kasım’da ‘Dünya Prematüre Günü’nün kutlandığına işaret etti. Özlü, İlk defa 2008 yılında prematüre doğan bebeklerin aileleri tarafından düzenlenen bu organizasyon 6 yıldır da geniş bir katılımla düzenleniyor ve ülkemizde de kutlanıyor ifadesini kulandı.

 

Her 10 bebekten bir tanesinin zamanından önce yani prematüre olarak doğduğunu belirten Satar, erken doğumların yeni doğan bebek ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturduğuna da vurgu yaptı. Özellikle 32 gebelik haftasından (zamanında doğan bir bebeğin gebelik haftası 40-42 haftadır) erken ve 1500 gramdan küçük doğan bebeklerde birçok sorun gelişebildiğini dile getiren Satar, “Bu sorunların başında solunum yetmezliği, beyin kanaması, kalp yetmezliği, kalpte damarın açık kalması, enfeksiyon, tansiyon düşüklüğü, kan şekerinde düşüklük ve körlük geliyor. Bu nedenle bu bebeklerin daha iyi bir yaşama sahip olabilmesi için, daha doğmadan anne karnında ileri bir merkeze gönderilerek annelerine bebeklerinin akciğer ve beyin gelişimi için ilaç uygulanması sağlanmalı ve bu bebekler yeni doğan uzmanlarının eline doğmalıdır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi nasıl bir ünitedir?

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi hakkında da bilgi veren Mehmet Satar, bu üniteler yaşamın ilk 28 gününde olan ve hastalığı olan bebeklerin izlendiği ünitelerdir. Bu ünitelerde bebekler ısılarının sağlanabilmesi için küvözlerde izlenir ve kan basınçları, vucud ısıları, solunumları ve kalp hızları, oksijenlenme oranları sürekli izlenir dedi.

Satar’ın konuşmasının ardından özel olarak hazırlanan pastaları Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, Hemşireler ile zamanında prematüre doğan çocuklar ve aileleri birlikte kesti ayrıca Büyükşehir Belediyesi’de günün anlamına ilişkin olarak Taşköprü’yü renklendirdi.