Dolmuşçular, Kent Kart'a tepkili

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda Adana'daki tüm dolmuşlarda da kent kart sistemine geçilecek olmasına dolmuşçu esnafı tepkili.

Dolmuşçu esnafı, 2013 yılında yapılan ihale ile Özel Halk ve belediye otobüslerinin Kent Kart uygulamasına geçtiğini belirterek, Adana'da şehir merkezinde hizmet veren 18 dolmuş kooperatifi ve bunlara bağlı bin 86 aracında uygulamaya dâhil edilmek istendiğini iddia ettiler.


Elektronik Kent Kart ihalesini alan İzmirli firmanın Özel Halk otobüslerinde uygulamaya ancak yarı yarıya geçilebilmesi nedeniyle zarar ettiğini ve dolmuşçularında bundan dolayı uygulamaya dâhil edilmesini istediğini savunan dolmuşçu esnafı, şöyle konuştu:


‘'İhale yapılırken biz yoktuk, ancak dâhil edilmek isteniyoruz. Kent Kart ihalesini alan firma bizlere hazırlayıp gönderdiği sözleşmeyi imzalamamızı istiyor. Sözleşmede, uygulamaya geçmemiz halinde aylık ciro üzerinden yüzde 3,85 pay ile yüzde 1,6 katılım ve altyapı durak kullanım bedeli istiyor. 1,6'lık katılım payını da belediye adına topladığını ve belediyeye kendisinin aktaracağını belirtiyor. Böyle bir para istenemez. Belediyenin gelirleri ve toplayacağı para yasal olarak bellidir. Adana'da rekabetsiz olan tek firmaya yönlendiriliyoruz. UKOME kararına dayalı olarak bu para alınamaz.


Dolmuşçu esnafı olarak 2013 yılında yapılan ve muhatabı olmadığımız ihaleye dâhil edilmek istemiyoruz. Sözleşmeyi imzalamamız için zabıtalar aracılığıyla esnafa Kabahatlar Kanunu'na göre cezalar uygulanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den bu duruma el koymasını ve direkt kendisiyle bir araya gelerek ortak çözüm bulmak istiyoruz. Kentin toplu taşıma sorunu Kent Kart'a geçmekle çözülmez. Bir Ulaşım Master Planı'nın yapılması gerekir. Bizleri korsan görmesinler, biz kentin toplu taşıma yükünü çekiyoruz ve emektarlarıyız.''