Domuz gribi olan hasta, yapay akciğerle hayata döndü

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne domuz gribi tanısıyla yatan 49 yaşındaki Sevgi Köygülü isimli hastaya, Adana'da ilk defa "Extra Corporal Membran Oksijenasyonu" (ECMO) adı verilen işlem uygulandı.

Domuz gribi tanısıyla, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatan Sevgi Köygülü isimli 49 yaşındaki hastaya, ciğerlerinde ağır ARDS ( Akut Solunum Yetmezliği) gelişmesi üzerine, yoğun bakım ve reanimasyon ekibi tarafından dün akşam saatlerinde başarılı bir şekilde Ekciğer Ecmo (Extra Corporal Membran Oksijenasyonu) operasyonu gerçekleştirildi.

Sevgi Köygülü isimli 49 yaşındaki hasta nefes alma problemleri şikayetlerinin artması nedeniyle Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi geldi. Yapılan muayene ve tetkiklerden sonra domuz gribi teşhisine bağlı pnomoni (zatürre) geliştiği tespit edildi. Ağır pnomoninin ARDS'yi tetiklemesi üzerine, hastaya yapay akciğer işlemi uygulandı. Hastanede yapılan başarılı Akciğer Ecmo (Extra Corporal Membran Oksijenasyonu) operasyonu ile hasta hayata tutundu.


''ARDS HASTALIĞI''DOMUZ GRİBİNDE ÖLÜME YOL AÇAN HASTALIKLARIN BAŞINDA

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Osman Kürşat Arıkan, yaptığı açıklamada daha önce, ''domuz gribi ölümcül değildir, alltta yatan hastalıklar ölüme neden olur'' diye açıklama yapmıştık.
Bu hastamızda da hastanın aşırı kiloları ve kronik hastalıkları, yakalandığı domuz gribinin pnomoniye çevrilmesine neden olmuştur. Aslında domuz gribi kolay atlatılan bir hastalıktır. Çoğunlukla üst solunum yolları enfeksiyonu ile seyreder, az bir kısmında akciğer iltihabı gelişir. Bu hastaların da çok daha az bir kısmında akciğerin fonksiyonlarının tümüyle bozulduğu ARDS hastalığı tetiklenir.  ARDS hastalığı, domuz gribinde ölüme yol açan hastalıkların başında gelmektedir, dedi.

ADANA’DA KAMU VE ÖZEL HASTANELERİ ARASINDA BİR İLK
Operasyonda yer alan ekibi kutlayan Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Osman Kürşat Arıkan, yapay akciğer işleminin bölgede ki kamu hastaneleri ve özel hastaneler arasında  ilk olması açısından gurur verici olduğunu belirterek, başarılı bir operasyonla hastayı yaşama bağlayan Prof. Dr. Murat Gündüz, Yrd. Doç. Uğur Gökhan, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Reanimasyon Uzmanları Dr. Barış Arslan, Uzm. Dr. Mustafa Kütük ve tüm yoğun bakım personelini tebrik etti.

 

YAPAY AKCİĞER NEDİR

Yapay akciğer (Akciğer ECMO) hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Murat Gündüz, yapay akciğer kanın vücut dışında karbondioksitten temizlenip oksijenlendiği ileri düzey bir yaşam destek yöntemidir. Uygulama gelişmiş ülkelerde bile sadece belirli merkezlerde yapılabilmektedir. Bu ileri yaşam desteği, tam donanımlı hastaneye, üst düzey kritik bakım ünitelerine ve yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duymaktadır.