Dudu, “Dış politika efelenerek yapılmaz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, dış politikanın efelenerek yapılmayacağını belirterek, Rusya krizi sonrasında Türk uçaklarını Suriye sınırına yaklaşamadığını öne sürdü. AKP’nin uyguladığı yanlış dış politika nedeniyle Türkiye’nin Ortadoğu’da dünyada da yalnız bir ülke haline geldiğini belirten Dudu, AKP yöneticilerinin “PKK ve Gülen cemaati tarafından kandırıldık” şeklinde açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi. Dudu, “Eğer bu kadar kandırılmaya müsaitseniz, belki de size vasi tayin edilmesi gerekir” dedi.

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ‘bildiklerini açıkla’ çağrısını yineleyen CHP PM üyesi Ali Öztunç da Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra AKP’nin genel başkanının değişmediğini, Ahmet Davutoğlu’nun genel başkancılık ve başbakancılık oynadığını söyledi. Öztunç, Şili ziyareti öncesinde zırhlı makam aracını 24 saat uzaklıktaki Şili’ye gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da,  “Vatandaşın, parasını vergisini çarçur etmekte Sayın Erdoğan’dan daha usta kimse yok” sözleriyle eleştirdi.

 

PARTİLİLERLE BULUŞTULAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyeleri Mevlüt Dudu ve Ali Öztunç, kurultay sonrası çıktıkları teşekkür ziyaretleri kapsamında Adana’da İl Başkanı Ayhan Barut’la birlikte önce Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın mahalle muhtarlarıyla biraraya geldiği toplantıya, sonrasında da Çukurova Belediyesi’nin Karahan Mahallesi’nde yaptırdığı Altıneller Cemevi ve Taziyeevi’nin açılışına katıldılar.

Dudu ve Öztunç daha Adana milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar,  CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Esat Şengül, CHP Sur İlçe Başkanı Mehmet Bayın’ın da katıldığı toplantıda parti örgütüyle de buluştu.

 

“AKP’NIN YANLIŞ DIŞ POLİTİKALARI NEDENİYLE İNSANLIK DRAMLARI YAŞANIYOR”

AKP iktidarının maceracı ve hayalperest bir dış politika izlediğini belirten PM Üyesi, Hatay Milletvekili Dudu, “yanlış” olarak değerlendirdiği dış politikalar sonucu sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da da çok önemli insanlık dramlarının yaşandığını söyledi. Dudu, “İnanın bunlarda AKP iktidarının ve Recep Tayyip Erdoğan’ın çok büyük sorumluluğu vardır” dedi.

 

“TÜRKİYE ORTADOĞU’DA DA DÜNYADA DA YALNIZ BİR ÜLKE HALİNE GELDİ”

Bütün Ortadoğu’nun AKP’nin yanlışlarından dolayı bugün bir cadı kazanına ve bataklığa dönüştüğünü öne süren Dudu, Türkiye’nin de bu bataklığa saplandığını vurguladı.

Geleneksel Türk dış politikasının 90 yıl boyunca Ortadoğu’da da dünyada da Türkiye’yi söz sahibi bir ülke haline getirdiğini aktaran Dudu, bugün ise Türkiye’nin AKP iktidarının ise izlediği yanlış dış politika nedeniyle Ortadoğu’da da dünyada da yalnız bir ülke haline geldiğini belirtti. Dudu, “Siz içeride bir takım ayak oyunlarıyla, algı operasyonlarıyla bir şeyleri başarabilirsiniz ama dış politika gerçekler üzerine inşa edilir. Dış politikada hayalperestlik, maceracılık asla olmaz” diye konuştu.

 

“DIŞ POLİTİKA EFELENEREK YAPILMAZ”

Rusya’yla yaşanan krize de değinen Dudu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dış politika efelenmeyle yapılmaz. Sayın Cumhurbaşkanımız Putin’e efelendi. Bugün uçaklarımız Suriye sınırına yaklaşamıyor. Ya efelenmeyeceksin ya da efelenirsen de onun gereğini yapacaksın.  Kıvırmayacaksın, şimdi yaptıkları gibi. Bir Rus atasözü var, ‘Ayıyla dansa kalkan ayı yorulmadan yerine oturamaz’. Yani tabiri caizse, Putin’in de Rusya’nın da yorulmaya niyeti yok. Bakalım bizim ki ne kadar dayanabilecek. Hep birlikte izleyip göreceğiz.”

 

“AKP’YE VASİ TAYİN EDİLMESİ GEREKİR”

Diyarbakır, Silopi, Cizre, Şırnak’ın bugün Irak’tan ve Suriye’den farklı bir durumda olmadığını ifade eden Dudu, AKP iktidarının terör örgütü için “PKK bizi kandırdı, barış sürecini biz yürütürken, bizi kandırdı silah depoladı”, Gülen cemaati için de “Paralel yapı bizi kandırdı” dediğini anımsatarak şöyle devam etti:

“Bu kadar kandırılmaya müsait insanların bu devleti yönetmeye hakkı yoktur. Dilim varmıyor ama eğer bu kadar kandırılmaya müsaitseniz, belki de size vasi tayin edilmesi gerekir. Bunu da düşünmek, değerlendirmek lazım diye düşünüyorum.”

 

ÖZTUNÇ ARINǒA ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Parti Meclisi Üyesi Ali Öztunç  ise eski Başbakan Yardımcısı AKP’li Bülent Arınç ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki tartışmalara değinerek, Arınç’a yaptığı çağrıyı yineledi:

“Sayın Arınç, eğer ilerleyen dönemlerde iyi anılmak istiyorsa çıksın yaşanan her şeyi bir bir anlatsın. Bugün şikayetçi olunan bu dikta yönetiminden, bu baskının yaratıcılarından birisi kendisidir. Bugün kendisinin de şikayetçi olduğu bu sistemi, baskıyı bozmak Arınç’ın boynunun borcudur. Sayın Arınç’a eski bir çalışma arkadaşı olarak çağrıda bulunuyorum; ey Sayın Arınç, çık bildiğin tüm gerçekleri anlat. Bir ileri iki geri yapma. Eğer çıkıp gerçekleri anlatmazsa er ya da geç bir gün gerçekler ortaya çıkacak. bugün nasıl darbeciler alınıyorsa sayın Arınç o gün de öyle alınacak.”

 

“DAVUTOĞLU GENEL BAŞKANCILIK, BAŞBAKANCILIK OYNUYOR”

“Yolda gelirken denk geldi. AKP Seyhan İlçe Başkanlığının yanında Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı var hala duruyor” diyerek sözlerini sürdüren Öztunç, “Bu da gösteriyor ki; AKP’nin genel başkanı hala Tayyip Erdoğan’dır. Sayın Davutoğlu genel başkan olduğunu zannediyor. Genel başkancılık ve başbakancılık oynuyor ama patron Tayyip Erdoğan. O yüzden başkanlık sistemi için dayatıyor. O yüzden iddialar o ki, Türkiye yeniden bir seçime gidecek bu yaz aylarında” dedi.

 

ERDOĞAN’A ZIRHLI ARAÇ ELEŞTİRİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zırhlı makam aracını Şili ziyareti için Türkiye’den 24 saat uzaklıktaki Santiago’ya gönderdiği yönündeki haberleri de değerlendiren Öztunç, “Günah değil mi? Dinimize göre haram, yasak değil mi? O zaman niye Şili’lere kadar gönderiyorsunuz arabayı? Ne olacak yani, sana Şili’de operasyon mu yapacaklar? Bundan mı korkuyorsun?  Madem bu kadar korku var zırhlı araç göndereceğine eş başkanlığını yaptığın Obama’ya rica etseydin o bir tane Amerika’dan gönderseydi. Orası daha yakındı. Buradan niye gönderiyorsun. Vatandaşın, parasını vergisini çarçur etmekte Sayın Erdoğan’dan daha usta kimse yok. AKP’liler usta diyor ya, evet vatandaşın vergisini parasını çarçur etmesinin ustası Sayın Erdoğan’dır” diye konuştu.