Durmuş Adana'da sağlık çalışanlarıyla buluştu

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Adana'da sağlık çalışanları ile bir araya gelerek, çalışanların talep ve sorunlarını dinledi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Adana'da sağlık çalışanları ile bir araya gelerek, çalışanların talep ve sorunlarını dinledi.

Durmuş, ilk olarak Seyhan Devlet Hastanesi acil servisini ziyaret ederek çalışanlar ile sohbet etti ve hastane yöneticilerinden de bilgi aldı. Ardından 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Dr. Nihat Taşdoğan'ı ziyaret eden Durmuş ve beraberindeki heyet, acil sağlık hizmetleri çalışanlarının sorunlarını dinledi.

Adana Şehir Hastanesi çalışanlarını ziyaret eden Durmuş, çalışanların sorunları üzerine Başhekim Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar'ı ziyaret ederek, istişarede bulundu. Durmuş ve beraberindeki heyet, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Ruh Sağlığı ve Yüreğir Devlet hastanelerini de ziyaret ederek, çalışanlar ile sohbet etti.

Ziyaretlerin ardından Genel Başkan Semih Durmuş, Adana Şube'nin düzenlediği İstişare Toplantısı'nda ilçe sağlık müdürlüklerinde görev yapan sağlık çalışanları ile bir araya geldi.

Toplantıya; Adana İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Halil Nacar Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Tanju Altınsu, Çukurova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Serkan Karaali, Yüreğir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdusselam Çoban, Sarıçam İlçe Sağlık Müdürü Dr. HüsemEfe, Ceyhan Sağlık ilçe Müdürü Dr. Hürrem Cebeci, Seyhan ilçe Sağlık Müdürlüğü Sorumlusu Uz.Dr. Hilal Turan , Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Başkan Yardımcıları Ferudun Altıparmak, Abidin Aktaş ve Aysel Dursun, Sağlık-Sen ilçe başkanları katıldı.

Toplantıda katılımcılara hitap eden Durmuş, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi.

“Sağlık Çalışanları Büyük Tazminat Cezalarına Çarptırılıyordu”

Malpraktis yasası hakkında bilgi veren Durmuş, “Sağlık çalışanları yaptıkları tıbbi müdahale sonucunda 5-6 milyonluk büyük tazminatlara çarptırılıyordu. Bir sağlık çalışanının bu kadar büyük tazminatlar ödeyebilmesi mümkün değil. Biz sağlık hizmetini kamu adına veriyoruz. Kamu adına verilen bir sağlık hizmetinde yapılan tıbbi müdahaleler sonucunda gelişen komplikasyonların faturasını sağlık çalışanlarına kesmek asla doğru değildi. Bu noktada da yapılmış olan düzenlemeyle kasıtlı olarak bir suç ve kusur işlenmediği sürece sağlık çalışanları tazminat ödemeye mahkum edilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs nedeniyle vefat eden sağlık çalışanlarının vazife malulü sayıldığına dikkat çeken Durmuş, "Koronavirüs nedeniyle vefat eden sağlık çalışanlarının 'meslek hastalığı' kavramına ihtiyacı yoktur. Onlar için mevzuatta 'vazife maluliyeti' adı altında kapsamlı bir düzenleme mevcuttur” diye konuştu.

“Verdiğimiz Mücadele ile Sağlıkta Şiddet Görünür Hale Geldi”

Durmuş, sağlıkta şiddetin önüne geçmek için Sağlık-Sen olarak yıllardır mücadele ettiklerini söyleyerek, "Sağlıkta şiddet sorunu sağlık çalışanlarının can yakan sorunlarının başında geliyor. İki yıldır sağlıkta şiddetin geldiği noktayı göstermek için her ay şiddet raporu yayınlıyoruz. Verdiğimiz mücadele sayesinde şiddet sorunu görünür hale geldi ve sağlıkta şiddet katalog suçlar arasına girdi. Bu adım önemli ancak sadece cezaların artırılmasının şiddeti önlemede yeterli olmadığı da bilinmelidir. Bunun yanında güvenlik tedbirlerinin de artırılması ve toplumsal duyarlılığın oluşması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Durmuş, 3600 ek göstergenin diğer kamu çalışanlarıyla birlikte sağlık çalışanlarının yüzde 90'ını kapsayan önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Çalışanların emekli maaşları ile tazminatlarında önemli bir artış olacağına dikkat çeken Durmuş, "Bu önemli bir başarıdır. Bu başarının elde edilmiş olması geride kalan arkadaşlarımızın sorunlarının çözülmesi noktasında da önemli tetikleyici unsurdur. Burada 3600 ek gösterge düzenlemesinde yeteri düzeyde memnun olamayan arkadaşlarımız ve çalışanlarımız var. Emin olun onların haklarının savunulması noktasında da sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan bir kez daha vurguluyorum, bunun bilinmesini istiyorum" değerlendirmelerinde bulundu.

Adana İl Sağlık Müdürü Nacar: Sendikalı Olmak Anayasal Bir Hak

Adana İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Halil Nacar yaptığı konuşmada, toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tüm tarafların bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıdan dolayı Genel Başkan Semih Durmuş ve Şube Başkanı Bekir Nennioğlu’na teşekkür eden Nacar, sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu söyledi.

Şube Başkanı Nennioğlu: Sorunları Yerinde Tespit Ediyoruz

Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu ise yaptığı konuşmada, istişarenin önemine vurgu yaptı. Sürekli sahada olduklarını ve sorunları yerinde tespit ettiklerini söyleyen Nennioğlu, “Bu tür toplantıları önemsiyoruz. Sorunlar dile getiriliyor ve ortak çözüm önerileri sunuluyor. Bu noktada Sağlık-Sen olarak her zaman çalışanlarımızın yanında olduğumuzu ve ortak akılla hareket ettiğimizin bilinmesini istiyorum” dedi.