E-ticaretin gözü son çeyrekte

E-ticaret sektörü, yerel ve global alışveriş kampanyalarının yoğunlaşacağı 2023'ün son çeyreğinde yeni rekorlar hedefliyor.

E-ticaret sektörü, yerel ve global alışveriş kampanyalarının yoğunlaşacağı 2023'ün son çeyreğinde yeni rekorlar hedefliyor.

Alışveriş platformu Avantajix'in kurucularından Güçlü Kayral, Ticaret Bakanlığı ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre son 4 yıldır internette en fazla alışverişin Kasım ayında yapıldığını; Kasım ayını Aralık ve Ekim ayının takip ettiğini anımsattı.

Kayral, 2021 yılında 381 milyar liralık toplam e-ticaretin 127 milyar liralık kısmının, geçen yıl da 800 milyar liralık toplam e-ticaretin 266 milyar liralık kısmının Ekim-Aralık döneminde yapıldığını, bu dönemlerde günlük sipariş adedinin 13 milyonu aştığını belirtti. 

Güçlü Kayral, şunları söyledi:

"Kasım ayı başta olmak üzere son çeyrekte, e-ticarette yerel ve global kampanyalar yoğunlaşıyor. Özellikle bu yıl 24 Kasım’a denk gelecek dünyada Black Friday, Türkiye'de Efsane Cuma olarak düzenlenen kampanya ile e-ticaret zirve yapacak. Siber Pazartesi, 11.11 Bekarlar Günü, yılbaşı alışverişleri de son çeyrekte e-ticaretin en fazla yoğunlaştığı dönemler olacak. Bu yılın ilk 8 ayının verilerini açıklayan BKM’ye göre internetten kartla yapılan işlem adedinde yüzde 25, işlem miktarında ise yüzde 130’luk artış yaşandı. Bu büyümenin son çeyrekte de sürmesini bekliyoruz. Ekim-Aralık döneminde günlük sipariş adedi 15 milyona yaklaşacaktır.”

35 milyon müşteri, 600 milyar lira ciro

Türk firmalarının kampanyalarını global şirketler gibi bir günle sınırlı tutmayıp 2-3 güne hatta bir haftaya yaydıklarının anlatan Kayral, "Son çeyrekteki kampanyalara 35 milyonun üzerinde kişinin katılması, cironun 600 milyar lirayı aşması hedefleniyor" dedi. 

Kayral, ürünlerinde yüzde 70-80 indirim uygulayan siteler bile bulunduğunu, ayrıca ek avantajlar yakalamanın da mümkün olduğunu söyledi.   (ajansbizim)