Eğitim Gönüllüleri Platformu: "Çocuklar adına endişeliyiz"

Adana'da bir araya gelen 53 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Eğitim Gönüllüleri Platformu, hükümetin dershaneleri kaldırma kararına tepki gösterdi. Platform adına konuşan Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Şahin Sedat Ergünay, dershanelerinin kapatılması ve dönüşümü noktasında çocuklar adına endişeli ve kaygılı olduklarını söyledi.

Adana Eğitim Gönüllüleri Platformu tarafından Seyhan Otel'de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Şahin Sedat Ergüney, kanun taslağının uzman görüşüne başvurulmadan bilimsel verilere ve araştırmaya tabi tutulmadan, halkın menfaati veya zararı hesaplanmadan hazırlandığını söyledi.

 

Taslağın toplumsal kardeşliğe ciddi zarar verdiğini ifade eden Ergüney, sınavları kaldırmadan dershaneleri kaldırmanın çocuklara telafisi imkansız çok büyük zararları vereceğini dile getirdi.

 

Taslağın okullardaki eğitim kalitesi, müfredat, sosyal ve kültürel çevre, ekonomik düzey farkı gibi nedenler dolayısıyla liselere ve üniversiteye geçişlerde fırsat eşitsizliği ortaya çıkaracağının altını çizen Ergüney, "Türkiye'de çok önceki yıllarda sadece zenginler ve büyü şehirlerde oturanlar iyi üniversitelerde okuyabiliyorlardı. Şimdi bir gece baskınıyla dershaneler kapatılırsa Türkiye eskiye döner. Bizler gibi işçi, köylü, öğretmen ve memur vs. dar ve orta gelirli aileler çocuklarını iyi üniversitelere gönderemez. Eğitime Gönül Verenler Platformu olarak diyoruz ki; toplumun ekser çoğunluğuna zarar verecek bu taslak bir an önce geri çekilmeli, toplumsal gerginlik sona erdirilmelidir. Bunun yerine konunun uzmanlarıyla görüşerek mevcut durumu daha iyiye taşıyacak kanun çalışmaları yapılmalı. Olay oldubittiye getirilmemeli ve asla dayatma yoluna gidilmemelidir. Toplumsal mutabakata uygun ve ortak akıl mahsulü uzun vadeli projeler üretilmelidir." dedi.

 

Dershaneleri kapatma işlemi uygulanmadığı için toplumun oluşacak zararın boyutları konusunu kestiremediğini vurgulayan Ergüney, "Bir yıl sonra dershaneler kapatılır ve halk çocuklarını sınavlara hazırlayamaz da ekonomik durumu iyi olan ailelerin özel derslerle çocuklarını hazırladığını görünce farkındalık hat safhaya çıkacak ama artık iş işten geçmiş olacak." diye konuştu.

 

HÜKÜMETİN SÖYLEDİKLERİNİ SAMİMİ BULMUYORUZ!

Hükümetin kapatma veya dönüştürmeyle ilgili söylediklerini makul ve samimi bulmadıklarını anlatan Ergüney, "Kapatma ve dönüşümle ilgili kafamızda yüzlerce soru var. Endişeliyiz. Çocuklarımız adına kaygılıyız. Yetkililerden bu sorularımıza ikna edici cevaplar bekliyoruz. Ülkemizin yarınlarının bugünden daha aydın olmasını istiyoruz. Daha ileri demokrasi, daha çok özgürlük ve daha zengin bir Türkiye arzuluyoruz." şeklinde konuştu. Ergüney, platform olarak devlet yetkililerinin açıklaması için şu soruları yöneltti:

- Bir şekilde dayamayla eğitim kurumu kapatmak demokrasiyle bağdaşabilir mi?

- Mağdur olan bütün öğrencilerin mağduriyetini karşılamaya Halk Eğitim Merkezleri yetecek mi?

- Dershanelere ihtiyaç yoksa Halk Eğitim Merkezleri'ne neden ihtiyaç duyulacaktır?

- Dershaneleri kapatıyorum diyenler yarın özel okulları da kapacaklar mı?

- Dershaneler paralele hizmet verdiği için kapatılacaktır, ki asla böyle bir iddiamız olmamıştır, buna bağlı olarak özel hastaneler de kapatılacak mı?

- Bu sene istediği yeri kazanamayan öğrenci seneye nerede hazırlanacak?

- Sınav varken, sınava hazırlama yerleri nasıl kapatılabilir?

- Dershaneler kapanınca eğitimdeki sorunlar çözülecek mi?

- Dershane olmazsa cumartesi Pazar çocuklar ne yapacak?

- Meslek liseleri üniversiteyi nasıl kazanacak?

- Maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını zaten özel okullara gönderiyor, özel ders aldırıyor. Çocuğunu koleje gönderemeyen aileler ne yapacaklar?

- Türkiye'de eğitimin derslik, nitelik, öğretmen açığı ve uyuşturucu, alkol ve şiddet gibi daha ciddi sorunları varken ilk yapılacak iş dershaneleri kapatmak mı olmalıdır?

- İngilizce, Kürtçe, gitar kursları serbestken, Türkçe, matematik, fizik kursu nasıl yasak olur? Bu anayasanın 'eşitlik' ilkesine aykırı değil mi? Başka bir iktidar 'Kur'an kurslarını' kapatmaya kalkarsa ne olacak?

 

Bu arada program sonrası söz alan sivil toplum kuruluşu temsilcileri de dershaneleri kapatma kararının fırsat eşitsizliği doğuracağını vurgulayarak, kararın doğru olmadığını ifade etti.