Eğlendirirken eğiten platform: "eTwinning''

Öğrenciler ''Geleneksel Kutu'' projesiyle kültürel mirası öğreniyorlar

Adana Aliya İzzet Begoviç Ortaokulu, Mersin Kazanlı Belediyesi Ortaokulu, Ankara Salih Alptekin Ortaokulu ve Pakize Erdoğu Ortaokulu tarafından ortaklaşa geliştirilen ‘’Geleneksel Kutu’’ projesiyle öğrencilerin öncelikle yakın çevrelerindeki kültürel mirası daha sonra da diğer bölgelerdeki kültürel mirası öğreniyorlar.

Kültürel mirasın, bir toplumun ortak geçmişini anlatan, toplumun dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren, insanların tarih boyunca biriktirdikleri deneyimlerin ve geleneklerin devamlılığını sağlayan, gelecekteki şekillenmelere yön veren değerler olduğu belirtildi. Kültürel mirasın geçmişle bugün arasında bağlantı kurarak, içinde yaşanılan kültüre ve dünyaya bir temel oluşturur ve geleceğin oluşturulmasında sağlam bir referans verirken manevi anlamda da insan hayatlarını zenginleştirdiği, kültürel mirasın ancak yeni nesillere aktarılarak geleceğe taşınabileceği ifade edildi.

Yaşam tarzının değişmesiyle birlikte bazı değerlerimiz unutulmaya başlanmasıyla, bunları göz önünde bulunduran Aliya İzzet Begoviç Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Neslihan Açıkgöz, Okul Müdürü Ali Avşar’ın ve projelerden sorumlu Müdür Yardımcısı Meryem Arnas’ın da desteğini alarak kültürel mirasımızın aktarılması ile ilgili bir çalışma yapmaya karar verdi. Bu projeyi Ankara / Çankaya Salih Alptekin Ortaokulu, Mersin/ Akdeniz Kazanlı Belediyesi Ortaokulu ve Ankara / Pakize Erdoğu Ortaokulu ile işbirliği içinde eTwinning üzerinden yürütmeye başladı.

Geleneksek kutu eTwinning projesinde somut olmayan kültürel mirasımızın tanıtılması, bu mirasa yönelik bilinç ve duyarlılık oluşturulmasında yönelik geleneksel kutu adı verilen bir model geliştirerek öğrencilere yerel halkın gelenek ve göreneklerini öğretmek, öğrencilere yaşadığı çevrenin kültürel mirası hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaları amaçlanıyor.

Projede, öğrencilerin somut olmayan kültürel miras tutumlarının oluşması, yaşadıkları aile büyüklerinden öğrendikleriyle kültürel mirasın aktarılması, öncelikle yakın çevrelerindeki kültürel mirası daha sonra da diğer bölgelerdeki kültürel mirası tanımaları hedefleniyor.

eTwinning nedir?

eTwinning, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluk.  eTwinning'in amacı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla  vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik etmek olarak tanımlanıyor. eTwinning Portalı (www.etwinning.net) ana toplanma noktası ve çalışma alanı konumunda.

Türkiye de 2009 yılında eTwinning'e katıldı.

Bir eTwinning projesi yapabilmek için önce sisteme kayıt olmak gerekiyor. Anaokulundan ortaöğretim sonuna kadar, hem devlet okullarında hem de özel okullarda görev yapan tüm öğretmen ve okul yöneticileri eTwinning’e kayıt olabiliyor. 

Bir eTwinning projesi, Avrupa’daki iki ya da daha fazla öğretmen, öğretmenlerden veya branşlardan oluşan ekipler, kütüphaneciler, başöğretmenler ve öğrenciler tarafından yürütülebiliyor. Ancak öğrenciler portala kayıt olamıyor; öğretmenleri tarafından bir projeye üye olarak eklenebiliyor. Aynı branşta ya da bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak müfredatlar arası işbirliği yapılabilir. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulların hepsi sisteme katılabiliyor.