Ekrem Aslan: ''Çocuklar geleceğin teminatıdır''

Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Çocuk işçiliğinin bir çeşit istismar olduğunun altını çizen Aslan, şu ifadeleri kullandı:

 

"12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın ve sosyal sorumluluğun artırılması açısından anlamlı bir gündür.

 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 12 Haziran 2002 tarihli 182 sayılı konvansiyonu ile çocuk işçiliğini yasaklamıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü, 15-24 yaş grubunu genç işçi kabul ederken, 15 yaşın altında aile bütçesine katkıda bulunmak ya da yaşamını kazanmak amacıyla çalışanları “çocuk işçi” veya “çalışan çocuk” olarak adlandırmaktadır.

 

Günümüzde ne yazık ki milyonlarca çocuk, fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalar ile uluslararası standartlara aykırı koşullarda, çalışmak zorunda bırakılmaktadır.

 

Çocukların çalışırken aile denetiminden ve korumasından uzak olmaları onların güvenliklerini tehlike altına almaktadır. Bu onların her türlü sömürü ve istismara açık olmalarına neden olur. Çocuk aile denetiminden uzakta ve olumsuz koşullar altında çalışırken çözücü, uçucu ve uyuşturucu madde kullanma, suça yönelme tehlikesi ile karşılaşır. Bu nedenle toplumun tüm dinamikleri olarak hepimize çocuk işçiliği ile mücadelede önemli işler düşmektedir. Ancak disiplinler arası ortak çalışma ve koordinasyonla çocuk işçiliği sorunu çözülebilecektir. Adana Kent Konseyi olarak biz, kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızla işbirliği içinde elimizden geleni yapma ve çocuklarımıza daha yaşanabilir bir gelecek sunma gayreti içindeyiz.

 

Geleceğin teminatı olan çocuklarımızın, eğitim alarak geleceğe hazırlanması gereken bir dönemde sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkileyen çalışma yaşamında bulunmaları, kabul edilebilir bir durum değildir. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, nereden gelmiş olursa olsun, hiç bir çocuğun kendi geleceğine ilişkin hayaller kurmasının önünde engeller bulunmamalıdır.

 

Çocuk işçiliğinin ve istismarının olmadığı bir yaşam diliyorum."