EN BÜYÜK AŞKIM YÜREĞİR

Yaklaşık iki yıl önce Yüreğir Belediye Başkanı seçilen Fatih Kocaispir, hizmet süresi içinde gerçekleştirdiği çalışmaları ve önümüzdeki dönemde hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Başkan Kocaispir, Kurtuluş Kılınç'la yaptığı röportajda, '' Yüreğir'i seviyorum. Yüreğirlileri seviyorum. Onlara hizmet etmek benim için büyük bir aşk. Aşkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık iki yıl önce Yüreğir Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Kocaispir o günden bu yana başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiriyor. Başkan Kocaispir, arkadaşımız Kurtuluş Kılınç’la yaptığı röportajda, ‘’ Yüreğir’i seviyorum. Yüreğirlileri seviyorum. Onlara hizmet etmek benim için büyük bir aşk. Aşkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yarın ne olur bilemeyiz. Biz ekip arkadaşlarımla birlikte ilçemizin Adana’nın parlayan yıldızı olması için mesai mefhumu gözetmeden çalışmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Yaklaşık iki yıl önce Yüreğir Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Kocaispir o günden bu yana başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiriyor.

Bir gurup gazeteci arkadaşımla birlikte Fatih Başkan’ın misafiri olarak özel bir görüşme yaptık. Fatih Başkan’ı bulmuşken de özel bir röportaja imza atmasam olmazdı ben de öyle yaptım. Fatih Başkanın iki yıllık görev süresi içinde gerçekleştirdiği hizmetlerini, kalan hizmet süresinde hedeflediği projeleri konuştuk.

Başkan seçilmeden önce "Hayalim" diyerek tanıttığı bir projeden geri adım atmak zorunda kalmasının nedenlerini anlattı. Yerel seçimlerde hedeflerini de sordum ama Fatih Başkan ser verdi sır vermedi.

Güler yüzlü bir başkanla bir araya gelince insan zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyor. Aslında daha çok soracak sorumuz vardı ama yaklaşık iki buçuk saatlik sürede ancak bu röportajda okuyacaklarınızı konuşabildik.

Gelecekte ilçedeki çalışmalarını yerinde görmek ve daha kapsamlı bir röportaj yapmak için de söz aldık. İşte Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir ile yaptığımız o özel röportaj.

 

Kurtuluş Kılınç: Sayın Başkanım! 10 Nisan 2019 tarihinde Yüreğir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdunuz. Geniş bir soru olacak ama iki yıllık görev süreniz dolmak üzere. Artıları ve eksileriyle bu süreyi değerlendirebilir misiniz?

Fatih Kocaispir: Öncelikle Adana'ya değer katan böyle kıymetli insanların bir arada olduğu ortamda bulunmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.

Söylediğiniz gibi biraz geniş bir soru. Açıkçası tüm yaptıklarımızı anlatacak olsak saatlerimizi alır ancak ben kısa bir özet geçmek istiyorum. Yüreğir halkının teveccüh gösterip bize görevi tevdi ettiği ve bizim de hizmet makamına geçmemizin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti.

Göreve başlamamızın üzerinden henüz birkaç ay geçmişti ki Yüreğir merkezli bir sel felaketi yaşadık. Bu felakette Yüreğir’de dolaylı olarak 10 Bin direkt olarak 5 Bin ev etkilendi. Tam; "Yaralarımızı sardık" derken bu kez da salgın hastalık tüm dünyayı olduğu gibi Yüreğir’i de etkiledi. Bütün bunlara rağmen makul, mantıklı, fiziki ve finansal olarak ayakları yere basan gerçekleştirilebilir vaatlerle başladığımız görevimizde sayılamayacak hizmetlere imza attık.

 

Kurtuluş Kılınç: Hizmetlerinizi de saymanızı isteyeceğim ancak bu hizmetleri gerçekleştirirken belirlediğiniz bir yol haritanız var mı? Kısa orta ve uzun vadede yapacaklarınız belli mi? Hangi konuları önceleyeceksiniz?

Fatih Kocaispir: Biz, belediyecilik anlayışımızı 3 temel ayak üzerine oturttuk. Bunlardan birincisi ve en önemlisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrendiğimiz gönül belediyeciliğidir. İşin özünün bu olduğunu biliyorduk. Biz, insanların belediye başkanı değil abisi, kardeşi, evladı olalım istedik ve aldığımız tepkilere bakarsak da bunu başardığımızı görüyorum.

İkincisi sosyal belediyecilik anlayışıydı. Özellikle ihtiyaç sahibi insanlara belediyemizin kurumsal olarak destek vermesi şeklinde planlamıştık. Yüreğir, ülkemizin kişi başına düşen gelirini düşündüğümüzde yoksul olarak nitelendirebileceğimiz bir ilçe. Bu yüzden biz de doğumdan başlayarak yaşam süreci içerisinde ve vefat durumlarında vatandaşlarımızın yanında olmayı çok önemsedik. STK'lar ile girdiğimiz diyalog ile her vatandaşımıza ulaşmaya çalıştık, çalışıyoruz.

Üçüncüsü içe proje ve eser belediyeciliği. Bu anlayışla ilçemizde iz bırakan, elle tutulur, gözle görülür somut eserler ortaya koymak istiyoruz. Az önce saydığım sorunlara rağmen bu konuda asla geri adım atmadık. Koşullar hızımızı yavaşlattı ama bizi inancımızdan geri döndüremedi. 2021 yılını da atılım yılı olarak ilan ettik. Bu yılsonuna kadar bir çok projeyi de hayata geçirmeyi umuyoruz.

 

Kurtuluş Kılınç: Başlıklar halinde değerlendirecek olsak, nelerdir bu projeler? İlçeye nasıl bir katma değer sağlayacak?

Fatih Kocaispir: Kurtuluş kardeşim! Bu projelerin her birini çok önemsiyoruz. Mesela bir örneğini Selahattin Eyyübi Mahallesi'nde başlattığımız butik kütüphaneleri kurmayı amaç edindiğimiz "40 Mahalleye 40 Kütüphane" projesi. Ücretsiz internet hizmeti de sunacağımız ve mahallelerdeki çocukların rahatlıkla ulaşabileceği yerlerde kuracağımız bu kütüphanelerle bilge bir neslin oluşmasını arzuluyoruz.

Yine, "107 Mahalleye 107 Park" projemizi de çok önemsiyoruz. Bu projenin de parsel büyüklüğünün ortalama 200 metrekare olduğu ilçemizde çocuklarımızın fiziksel, biyolojik ve psikolojik olarak gelişimini sağlayacağına inanıyoruz.

Ayrıca sokak sağlıklaştırma projelerimiz de ilçeye başka bir hava katacak. Elimizde bir sihirli değnek yok. İlçeyi bir gece değiştirmemiz belki mümkün değil ancak küçük dokunuşlarla halkımızın ailece sosyalleşebilecekleri, onların huzurunu arttıracak bir ilçe oluşturabiliriz. İlkine Çiftlik Yolu’nda başladık. 19 Mayıs Mahallesi'nde ikincisinin ihalesine çıkıyoruz. Yine Eski Sinema Sokağı'nda, Ulubatlı Hasan, Kışla, Karşıyaka ve PTT Evleri Mahallelerinde de sokak sağlıklaştırma çalışması yapacağız. Burada elektrik ve telefon kabloları yer altına alınacak. Dekoratif aydınlatma yapacağız. Yolu ve kaldırımları elden geçireceğiz. Binaların yüzeylerini temizleyip, klimalara şekil vereceğiz. Sokaklara ağaçlar, çiçekler dikeceğiz. Böylece insanların sosyalleşebileceği sokaklar oluşturacağız. Yüreğir’deki insanların sosyalleşmek adına başka ilçelere gitmesinin önüne geçeceğiz.

Kadın etkinlik merkezleri kuruyoruz. Burada sadece kadınlarımızın kullanacağı mekânlar oluşturacağız. Çünkü toplumun temeli ailedir, ailenin temeli ise kadındır. Ülkemizde ailenin uğradığı saldırıya hiçbir kurum uğramıyor. Aileyi ayakta tutacak kadınlarımızın da sosyalleşebilmesi ve toplumu inşa edecek insanlar yetiştirmesi için kadınların huzurunu arttırmak, kendilerini iyi hissedebilecekleri ortamlar oluşturmak istiyoruz.

Kısa bir süre içerisinde ilçemizde özel çocuk kreşleri açacağız. Bu Adana’da bazı ilçeler için çok normal olabilir ancak Yüreğir için çok önemli. Atakent Kreşi müthiş bir ilgi gördü. Yine PTT Evleri'nde sadece ilçemizin değil Adana’nın en modern kreşini yapacağız. Üçüncüsünün temelini de Kazım Karabekir Mahallesi’nde atacağız. Böylece ilçemizde 5 adet kreşi tamamlamış olacağız.

Yine kısa bir süre içerisinde ilkinin ihalesini yapacağımız iki adet semt pazarı yapacağız. Yine iddia ediyorum bu semt pazarları da Adana’ya örnek olacak, şehrin en modern pazarları olacak.

Recep Tayyip Erdoğan’ın bir öğrencisi olarak en çok değer verdiğim kesimlerden birisi de gençler. Onlar bizden 3 temel şey istiyor. Birincisi iş. Bu, maalesef belediye olarak çok sınırlı gerçekleştirebileceğimiz bir hizmet. Bunu da halk eğitim merkezlerimiz ve girişimcilik merkezlerimizdeki meslek kursları ile aşmaya ve gençlerimizi meslek sahibi yapmaya çalışıyoruz.

Gençlerin eğitim noktasında da belediyemizden talebi oluyor. Biz de Yüreğitim Modülü’nü geliştirdik. Bu modüllerden Türkiye’nin her yerinden 700 Bin kişi faydalandı. Bu kadar yoğun talep görünce sonlandırmaktan vazgeçtik ve bu hizmete devam ediyoruz.

Gençlerin talep ettiği şeylerden birisi de spor alanları. Bu kapsamda birisinin Akdeniz Mahallesi’nde temelini attığımız diğerinin de Ulubatlı Hasan Mahallesi’nde temelini atma aşamasında olduğumuz iki adet kapalı antrenman sahası yapacağız. Kışla Mahallesi’nde Adana’nın en modern yüzme havuzunun temelini attık ve 10 adet sentetik çim semt sahası yapacağız. Dedekorkut ve Cumhuriyet Mahallemizde Gençlik Merkezi’ni bu yıl içerisinde açacağız.

Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerinde inşaatına başlayacağımız Bilim ve Teknoloji merkezini de kısa bir zamanda bitireceğiz.

Yeni adliyenin önünde 10 dönümlük bir alanda Adana’nın ilk altı otoparklı kent meydanının yapımına başlıyoruz.

Millet Bahçesi’ni de daha fonksiyonel hale getireceğiz. Köşedeki 23 dönümlük fidanlığı da devraldıktan sonra turist dahi çekebilecek bir ortam oluşturacağız.

Adana’da hiç olmayan trafik parkı, hobi evi, müzik yapan guruplar için amfi tiyatro, su oyun parkı ve STK’lar için bir merkez kurarak Millet Parkı’nı vatandaşlarımızın buluşma noktası yapacağız.

Bu üç ayak bizim temel haritamız olacak. Seyhan ve Çukurova’dan bakıldığı zaman Yüreğir’in karşı yaka ya da öteki yaka olarak görülmesine gönlümüz razı değil. Yüreğir’in insanların gözündeki imajının değişmesini istiyoruz. Bunu da başaracağız.

Kurtuluş Kılınç: İlçenin en önemli sorunlarından birisi de kentsel dönüşüm ihtiyacı. Sizin de bu noktada verdiğiniz bazı sözler var. Zaman zaman Ankara’ya da gittiğinizi ve bu konular için özel görüşmeler yaptığınızı biliyorum. İlçenin belki tamamının ihtiyacı ama ilk döneminiz için en azından bir-kaç mahallede bu değişim/dönüşüm gerçekleşebilir mi?

Fatih Kocaispir: Tabi ki gerçekleşecek. Şu an devletin zirvesinden başlayarak tüm kurumlarımız ile mükemmel bir uyum içinde çalışıyoruz. İstediğimiz Bakanımız ile görüşebiliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ilçemizde kentsel dönüşüm konusunda destek sözü verdi. Bütün değişim/dönüşümü belediyemizin imkânlarıyla yapmamız mümkün değil. Şehit Erkut Akbay Mahallesi’nde 2019 yılındaki sel felaketinin ardından hızlı bir şekilde dönüşüm yapılması noktasında bir ortak kanaat oluşmuştu. 104 dönümlük bir alanda belli bir mesafe kat edildi. Çok yakın bir zamanda vatandaşlarımızla görüşmelerimiz olacak. Mülk veya arsa sahiplerine; "Ev mi istersin yoksa menkulün bedelini mi?" diye soracağız. Köprü Köyü’nde kentsel dönüşümle ilgili yakın temas halindeyiz. Yine artık kangrene dönüşen ve Yüreğir’in yüzü olan Sinanpaşa Mahallesi’nde TOKİ, Büyükşehir ve Yüreğir Belediyesi olarak ortak bir protokol uyguladık. Kamulaştırma davaları bitme aşamasında bunlar da tamamlanırsa birkaç ay içerisinde orada da bir dönüşüm başlayacak. Ayrıca Kazım Karabekir Mahallesi’nde de imar uygulamasını bitirdik. Çok yakında orada da bir çalışmaya başlayacağız. Ben vatandaşlara şunu söylüyorum; "Ben Yüreğirli’ye yalan söylemem. Vatandaşımın zarar görmesine asla müsaade etmem. Siz de lütfen artık imar uygulamalarına itiraz etmeyin." Kentsel dönüşüm konusunda kararlıyız. İlçemizin çehresini dönüştüreceğiz.

 

 

Kurtuluş Kılınç: Sayın Başkanım. Siz Yüreğir Belediye Başkan adayı olarak açıklandığınızda projelerinizi kamuoyuyla paylaşırken çok ilgi gören bir projeniz vardı; Sarıçam Deresi Islah Projesi. Ne oldu bu proje? Neden başlamadınız hala?

Fatih Kocaispir: Sarıçam Deresi Projesi benim rüyamdı. Orada derenin belli kesitinde kenarlarını tıraşlayarak yürüyüş alanları oluşturmak ve içini bitkilerle doldurmak ve ışıklandırmayı amaçlamıştık. Fakat 2019 yılında yaşadığımız sel felaketinde derenin debisinin nasıl güçlü aktığını ve ilçeyi çok daha büyük bir felaketten kurtardığını görünce DSİ’den görevliler bu projeyle ilgili çekincelerini dile getirdiler. Açıkçası ben de o felaketi yakından yaşayınca bu projeyi talep etme kudretimi yitirdim. Projeden tamamen vazgeçmedik ama şöyle telafi etmeyi düşünüyoruz; Derenin aydınlatmasını boydan boya yenileyeceğiz. Peyzajını yapacağız ve görsel bir güzellik olarak çevresini ilçemizde bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Görevimiz olmamasına rağmen derenin temizliğini de yapıyoruz. Biliyorum bu benim içinde ukde olarak kalacak bir proje ama orada bir farkındalık meydana getirerek elimizden geldiğince söz verdiğimiz projemizi telafi etmeye çalışacağız. Bu bir itirafsa itiraf olarak ifade ediyorum; asli projemiz bu değildi ancak düşündüğümüz projeden sarf-ı nazar etmek zorunda kaldık.

 

Kurtuluş Kılınç: Türkiye’ye örnek olacak Yüreğir’i ve Yüreğir Belediyesi’ni de ülkemizde tanıtacak çok önemli bir projenin başlangıcını yaptınız geçtiğimiz yıl. Hatta tam olarak uygulanmadan bile bazı özel kurumlar ve belediyeler bu projenin neredeyse aynısını yapmaya başladılar. Ancak uzun zamandır bu projeyle ilgili sizin tarafınızda bir gelişme olmadı. Ya da ben öyle biliyorum. Film Akademisi Projesi’nden bahsediyorum. Bu proje tamamlandı mı, sona mı erdi? Devam edecek mi biraz bilgi verebilir misiniz?

Fatih Kocaispir: Film Akademisi Projesi'nden asla vazgeçmedik. Bu projeyi de çok önemsiyoruz. Pandemi koşulları örgün eğitimi geri plana itince uzaktan eğitime geçtik ancak burada istediğimiz verimi alamadık. Yine de en kısa sürede projeye yeniden başlayacağız. Yeni hocalarımızla bunu devam ettireceğiz.

Bununla birlikte Misis’i de merkeze alarak onu bir manivela etkisi olacak şekilde kısa ve belgesel film festivalleri düzenlemek istiyoruz. Altınkoza gibi artık demode olmuş projenin yerine daha gençlere dönük festivaller yapacağız. Ülkemize mal olan ve ilçemize katma değer sağlayacak projeler yapacağız. Pandemi sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Sanatın içinde olmaya devam edeceğiz. Çukurova’nın müthiş bir iklimi var. Sanatçı yetiştirmek için her şey müsait bölgemizde. Biz de inşallah yaptığımız uygulamalarla Yüreğir’i kültürün ve sanatın başkenti haline getireceğiz.

 

Kurtuluş Kılınç: Başkanım son olarak gelecek hedefleriniz ile ilgili konuşmak istiyorum. Artık açık açık erken hatta baskın seçimin konuşulduğu bir oramdayız. Hatta bazı belediye başkanlarımız da aday adaylıklarını şimdiden açıkladı. Çalışmalara bile başladılar. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yüreğir’den sonraki hedef Fatih Kocaispir için Büyükşehir diyebilir miyiz?

 

Fatih Kocaispir: Kurtuluş kardeşim. Siz mesleğiniz gereği bazı şeyleri daha rahat konuşabilirsiniz ancak biz görev süremizin son anına kadar başında bulunduğumuz makamda en ufak bir aksamaya mahal vermeden çalışmalarımızı sürdürmek durumundayız. Gelecek için şimdiden bir şey söylemem doğru olmaz. Yüreğir’i seviyorum. Yüreğirlileri seviyorum. Onlara hizmet etmek benim için büyük bir aşk. Aşkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yarın ne olur bilemeyiz. Biz ekip arkadaşlarımla birlikte ilçemizin Adana’nın parlayan yıldızı olması için mesai mefhumu gözetmeden çalışmaya devam edeceğiz.

 

Kurtuluş Kılınç: Sayın Başkanım zaman ayırdığınız ve sorularımıza samimi bir şekilde cevaplandırdığınız için teşekkür ediyorum.

Fatih Kocaispir: Benim için de keyifli bir akşam oldu. Ben de size teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.