Erdoğan karşıtlığı kazanmaya yetmiyor

Türkiye'nin 2014, 2018 ve 2023'de yaptığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları, iktidarın ve muhalefetin oylarının aynı oranlarda seyrettiği belirlendi.

Türkiye’nin 2014, 2018 ve 2023’de yaptığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları, iktidarın ve muhalefetin oylarının aynı oranlarda seyrettiği belirlendi.

ERDOĞAN 51-52 BANDINDA

Üç seçimden de zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014’te yüzde 51,76 oy oranıyla ipi önde göğüsledi. Erdoğan, 2018’de 52,56; 28 Mayıs 2023’de de 52,16 oy oranıyla sandıktan çıkmayı başardı.

MUHALEFET YÜKSELEMİYOR

Erdoğan’ın 51-52 bandına sıkışmasının bir benzerini de muhalafet cephesi yaşıyor.2014 seçiminde Erdoğan’ın karşısında yarışagiren Ekmeledddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaşt oplamda 48.2’de kalmıştı.

5 ADAY 48,2’Yİ BULAMADI

Erdoğan’ın 52.59 oy aldığı 2018 seçiminde, muhalefet Muharremİnce, Selahattin Demirtaş, MeralAkşener, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek ile yarışa girdi. 5 aday toplam 47,42 oy alarak, 2014’deki muhalefet oyuna ulaşamadı.

KILIÇDAROĞLU DA GEÇEMEDİ

28 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan 52,16 ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci en yüksek oyuyla Cumhurbaşkanı olurken, muhalefetin tek adayı olarak seçime giren Kemal Kılıçdaroğlu 47,8 oranında kaldı.

ERDOĞAN KARŞITLIĞI YETMİYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üçünde de muhalefet seçim stratejisinin Erdoğan karşıtlığı üzerinde kurdu.“Önce Erdoğan gitsin, sonrasına bakılır” anlayışı üç seçimde de başarısız oldu. Muhalefetin oylarında artış sağlamadı.

YENİ POLİTİKALAR GEREKİYOR

Üç seçimde muhaelefetin bütün çalışmasına birleşmelerine ve iktidarın uyguladığı politikalarla yıpranmasına karşın yüzde 47 -48 bandında kalması söylem ve vaatlerde değişikliğe gitmesi, yeni politikalar oluşturması gereğini ortaya koydu.

ANLAŞMANIN YARARI OLMADI

Muharrem İnce’ye adaylıktanç ekilmesi için yapılan “mahalle baskısı”, Sinan Oğan seçmenini çekmek için Ümit Özdağ ile yapılan mutabakat Kemal Kılıçdaroğlu’nun beklediği atılımı yaptırmadı. Oğan’ın seçmenin yarısından fazlasıyla Erdoğan’a oy verdi, ya da sandığa gitmedi.

HDP SEÇMENİNİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Kılıçdaroğlu’nun seçime günler kala Özdağ ile yaptığı mutabakat HDP Eş Genel Başkanlarının tüm destek açıklamalarına karşın, HDP tabanında rahatsızlık yarattı. Doğu ve Güneydoğu’da sandığa katılım 14 Mayıs’a gore yüzde 1 oranında düştü.

KİM KİMİ DESTEKLEDİ?

Cumhurbaşkanı adayları üç seçime de sadece kendi partilerinin değil başka partilerin de adayı olarak girdi. 2014 yılında Erdoğan AK Parti veANAP’ın; Ekmeleddin İhsanoğlu CHP, MHP, BBP, DP, DSP, DYP, LDP. BTP, Dev-Parti (Devrimci Halk Partisi), TSİP (Türkiye Sosyalist İşçi Partisi), HAP (Hak ve Adalet Partisi), Türk Parti (Toplumsal Uzlaşma  Reform ve Kalkınma Partisi), BAK (Büyük Anadolu Kalkınma Hareketi’nin), Selahattin Demirtaş ise HDP, EMEP, ESP,EHP (Emekçi Hareket Partisi), DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi), SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi), YSGP (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi), SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin) adayı olarak katıldı.

2018 seçimine Erdoğan, AK Parti , MHP ve BBP’nin adayı olarak girerken, muhalefet CHP’nin adayı Muharrem İnce, HDP ve bileşenlerinin adayı SelahattinDemirtaş, İYİ Parti adayı MeralAkşener, Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek ile seçime girmişti.

2023 seçimi ülkedeki kutuplaşmanın adeta bir göstergesi oldu. AK Parti, MHP, Hüda Par, DSP, DYP, Yeni Dünya, Türkiye İttifakı, Ülkem, Yeni Türkiye, Vatan partiler Erdoğan’ı; CHP, İYİ Parti, DP, Gelecek , Deva, Saadet, HDP, Yeşil Sol, TİP, TKP, TKH, Sol Parti, HKP, BTP, Zafer, Adalet, TDP, LDP, Doğru Parti,  Kadın Partisi, MTP, Yeşiller,  Tek Parti, Adalet Birlik, EMEP, EHP,  TÖP, Devrim Hareketi, DSİP, İşçi Demokrasisi Partisi İDP, Merkez Parti, Milli Yol, Sosyalist Cumhuriyet Partisi ise Kılıçdaroğlu’na destek verdi.

İLLERİN TERCİHİ

2014, 2018 ve 2023 seçimlerinde Türkiye’de tablo hemen hiçd eğişmedi. Muhalefet Batı’da sahil bölgelerinde, İstanbul, Trakya, Eskişehir, Ankara ve Güneydoğu illerinde seçimleri önde kapatırken, Erdoğan İçanadolu ve Karadeniz illerinde sandıktan birinci çıktı. Adayların çalışmaları üç seçimde de bu tabloyu değiştirmeye yetmedi.