'Eşyalar dönüyor' hissi BPPV belirtisi olabilir

Kendisinin ya da eşyaların döndüğü hissine kapılanlar için uzmanlar 'Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV) olabilirsiniz' diyor

 

Op. Dr. Aykut Bozan vertigonun en sık nedeninin, halk arasında kristallerin yer değiştirmesi olarak bilinen Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV) olduğunu belirtti. Op. Dr. Bozan, “‘BPPV’de iç kulakta dengemizin sağlanmasında görevli olan kristallerin normalde bulundukları yerden başka bir yerde yerleşmesi nedeniyle hastanın hareket ile baş dönmesi hissi olmaktadır. Toplumun yüzde 30’unda baş dönmesi şikayetine rastlanır. Her 5 baş dönmesi hastasının 1’inde, bu şikayette kristallerin yer değiştirmesi sorumludur” dedi.

50’DEN SONRA RİSK ARTIYOR

 

Op. Dr. Aykut Bozan, vertigoya birçok hastalığın neden olabileceğinin ve teşhisinin ‘denge’ konusunda uzmanlaşmış kliniklerde, hastanın ve vakanın ayrıntılı hikayesinin dinlenmesi ve denge testlerinin yapılmasının ardından konulabileceğini söyledi. Hastadan, gerekirse MR görüntülemesi ve kan testleri istenebileceğini kaydeden Op. Dr. Bozan, “Bazı pozisyonel baş dönmesi testlerinin her baş dönmesi şikayeti olan hastaya yapılması gerekir. Test sırasında hastanın baş pozisyonları ile vertigo’nun olup olmadığını, hangi baş pozisyonunda vertigo atağı geçirdiği ve nistagmus denilen ritmik ani göz hareketleri takip edilir” dedi.