Fatoş Gürkan: “Her alanda güçlü ve donanımlı kadınlara ihtiyaç var”

AK Parti Milletvekili Fatoş Gürkan, Atatürk sayesinde kadınların hayatta daha çok etkin rol aldığını söyledi.

AK Parti Adana Milletvekili Av. Fatoş Gürkan, “Kadınlarımız her alanda özellikle de siyaset ve karar alma mekanizmalarında daha çok sayıda ve etkin olmalıdır” dedi. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 79.yıl dönümü” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlayan Milletvekili Gürkan, Büyük Önder Atatürk’ ün birçok çağdaş ülkeden çok daha önce Türk Kadınlarına kazandırdığı seçme ve seçilme hakkını, bugün siyasette ve karar alma mekanizmalarında kadınlarımıza daha çok yer vererek taçlandırmalıyız dedi.

Türkiye’nin her alanda güçlü ve lider bir ülke olması için, siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel hayatın her alanında güçlü ve donanımlı kadınlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan

Gürkan yayınladığı mesajda şu görüşlere yer verdi.

 

“ATATÜRK ÖNEMLİ YENİLİKLER YAPTI’

“Modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ün önderliğinde, Cumhuriyetimizin ilanından hemen sonra birçok alanda büyük reformlar hayat geçirilmiştir. Bunlardan en önemlilerinden birisi de kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette çok daha etkin rol almalarının hedeflenmesidir.

Bu hedef doğrultusunda Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930′da belediye seçimlerinde seçme, 1933′de çıkarılan Köy Kanunu’yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934′de Anayasa’da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Bu konuda yapılan yasaldüzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti’nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Örneğin Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

Atatürk, kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgili olarak, "Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır" sözüyle bu konudaki karalılığını, kadınlarımıza vermiş olduğu değeri ve onlara duyduğu güveni belirtmiştir.

1935 yılında kadınlarımız 18 parlamenter ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil edilmeye başlanmıştır. Atatürk döneminde %4,5 oranında sağlanan kadın Milletvekili oranına çok uzun yıllar tekrar kavuşulamamıştır. Hatta 1946-1995 yılları arasında kadın Milletvekili oranı %2 den daha düşüktür. Atatürk dönemindeki %4,5 lik oran ilk defa 2007 seçimlerinde geçilerek %9,1 e çıkmıştır. Yine 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde TBMM’ deki kadın milletvekili sayısı 79’a yükselmiştir. Bu da oransal olarak %14,3’e tekabül etmektedir.

Toplumumuzun yarısını kadınlarımız oluşturmaktadır. Bu sebeple doğal olarak toplumsal hayatta ki rol paylaşımlarının da bu oranlara yakın olması beklenmektedir.

Kadınlarımız her geçen gün sosyal hayatta kendilerine daha fazla yer bulabilmekte, iş hayatında birçok başarılara imza atmakta, siyasette temsil oranı artmakta, ve tüm bu alanlarda yeni bir bakış açısı ve vizyon kazandırmaktadır.

Bununla beraber kadınlarımızın katılımı istenen seviyeye ulaşmasa da ilerleme süreci dikkate alındığında ve toplumsal farkındalığın her geçen gün artıyor olması geleceğe yönelik sevindirici bir portre sergilemektedir. Bizim üzerimize düşen görev ise bu süreci hızlandırmaktır.

 

“KADINLARIMIZ HER ALANDA OLMALI”

Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetleri neticesinde kız çocuklarımızın eğitimleri, kadınlarımızın iş ve sosyal alandaki aktif katılımlarına yönelik birçok proje ve teşvik programı hayata geçirilmiştir. Ve yine Sayın Başbakanımızın destekleri ile kadınlarımızın siyasette temsil oranı her geçen gün artmaktadır. AK Parti Kadın Kolları şu an ülkemizin en etkin ve dünyadaki en çok üyesi olan Kadın hareketidir.

Kadınlarımızın her alanda her alanda daha çok temsilinin sağlanması için, devlet, sivil toplum örgütleri, medya ve vatandaşlar olarak öncelikle kız çocuklarımızın eğitilmesi, eğitimli kadınlarımızın ise sosyal, siyasi ve iş hayatında eşit düzeyde temsil edildiği bir toplum anlayışına ulaşmamız gerekmektedir. Türkiyenin her alanda güçlü ve lider bir ülke olması için, siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel hayatın her alanında güçlü ve donanımlı kadınlara ihtiyacı vardır.

Türkiye’ de kadınlarımızın siyasal yaşama katılmaları açısından köklü bir dönüşümü ifade eden Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 79.yıl dönümünü kutluyor, bu hakkı bizlere sağlayan büyük Önder Atatürk’e şükranlarımızı sunuyor ve bütün kadınlarımıza hayatın tüm alanlarında başarılar diliyorum.”