GÖLETTE ÇATLAK VAR!

- Adana'nın Kozan İlçesi'ne bağlı Postkabasakal Mahallesi'ne yapılan göletin gövdesinde çatlağın oluştuğunu iddia eden çiftçilerin bu uyarısını DSİ yetkilileri 'korkulacak bir durum yok. Her şey bizim kontrolümüz altında' diyerek yanıtladılar ve tüm çalışmaların titizlikle yapıldığına işaret ettiler.

Adana’nın Kozan İlçesi’ne bağlı Postkabasakal Mahallesi’ne yapılan göletin gövdesinde çatlağın oluştuğunu iddia eden çiftçilerin bu uyarısını DSİ yetkilileri ‘korkulacak bir durum yok. Her şey bizim kontrolümüz altında’ diyerek yanıtladılar ve tüm çalışmaların titizlikle yapıldığına işaret ettiler.

 

GÖLETTE SU SIZINTISI VAR!

2012 yılında Kozan Gökdere Köprü Barajı faciasının yaşanıp halen cenazeleri dahi bulunamayan işçilerin acılarını yaşayan Kozanlılar, ikinci bir facianın olmaması adına yapılan gölette çatlağın olduğuna dair gazetemize bazı uyarılarda bulundular. 2012 yılındaki KÖYDES Projeleri kapsamında Kozan’da 3 adet gölet inşaatı yapımı kararı alınmıştı. Bu kapsamda başlatılan çalışmalarda sona gelindi ve yüklenici firmalar gölet inşaatlarını tamamlayarak DSİ’ye işi teslim etme aşamasına geldiler. Bu 3 göletten birisi olan Postkabasakal Göleti’nde su sızıntısı söz konusu oldu. Bölgedeki üreticiler bu sızıntının zemin perdesinden veya gövdede oluşmuş olan bir nedenden dolayı olabileceğini ifade ettiler.

 

HAZIR BETON DÖKÜYORLAR

Bu su sızıntısının önüne geçmek için yüklenici firma hazır beton dökerek sızıntıyı kapatmaya çalışıyor. Halen yüklenici firma tarafından bitirilen gölet yapımının geçici ve kesin kabulünün yapılmadığı öğrenildi. Yüklenici firma, göletin gövdesini çeşitli yerlerden delerek beton dökmeye uğraşır iken, gölete ise bu nedenle su bırakılmadı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan bölge çiftçileri, ‘6 aydır gölete su vermediler. Bu su sızıntısı ile uğraşıyorlar. Dökülen betonların da hiç yararının olmadığını görüyoruz. Bizler suyumuza kavuşamadık. Mağdur durumdayız. Bu sorunu nasıl aşacaklar? Onu da bilmiyoruz. Korkuyoruz, sizler sulama yapamazsınız, yakında bu göler patlar diyorlar. Yetkililer bizi bilgilendirsin’ dediler.

 

VALİ DEMİRTAŞ VE YETKİLİLERE UYARI

Konu hakkında bilgi sahibi olanlar yaklaşık olarak saniyede 150 litre suyun gölet gövdesinden sızdığını tahmin ettiklerini belirtiyorlar. DSİ yetkilileri de sorunun çözülmemesi nedeniyle gölet yapımının geçici ve kesin kabullerini yapmıyor. Gölet inşaatı tamamlanalı 2 yıl oldu ama hizmete girmedi. Kozan’da ikinci bir gölet faciasının yaşanmasını istemeyen Kozanlılar, yetkililere çağrıda bulunarak konuyu  biran önce çözüme kavuşturmalarını istiyorlar. Adana Valisi Mahmut Çelikcan’ın konuyla ilgilenmesini ve bu sorunun giderilmesi adına adımların atılmasını isteyen Kozanlılar’ın bu çağrısından sonra DSİ yetkililerine ulaşarak iddiaları ve sonrasında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aldık.

 

 

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ’NDEN AÇIKLAMA VAR

10 yıl önce Postkabasakal Mahallesi’nin toprak tahlilinin yapılarak ‘su tutmaz toprak üzerine gölet yapılamaz’ denildiğini ve buna rağmen siyasi baskılar ile anılan alana gölet yapıldığını iddia eden üreticilerin bu iddialarından sonra DSİ yetkililerine konuyu sorduk. DSİ 6. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, göletin henüz yüklenici firma sorumluluğunda olduğunu belirtip ‘Bir sızıntının olduğu doğrudur. Fakat abartılmaması gerekir. Bu durum iki nedenden dolayı olabilir. Birinci neden, bu bölgede olan ve halk tarafından ‘Deligöz’ olarak bilinen mevsimsel su kaynaklarından çıkan sular olabilir. İkinci neden ise bizlerinde üzerinde durduğu geçirimsizlik perdesinden kaynaklanabilecek sızıntı olabilir. Konu ile yakından ilgileniyoruz. Ayrıca tüm eksiklikler tespit edilerek yüklenici firmadan bu sıkıntının giderilmesini istedik’ dedi.

 

AYDIN: EKİPLERİMİZ SAHADA ÇALIŞIYOR

Müdür Aydın, gövdede çatlak söylentilerinin tamamen bir hayal ürünü olduğunu, saniyede 150 lt su sızmasının mümkün olmayacağını, bölgeye inceleyen bir ekiplerinin alanda olduğunu, saniyede kaç litre suyun sızdığını ise araştırdıklarını belirtti. Aydın, bölgedeki üreticilerin de mağdur edilmeyeceğinin altını çizip çözüm odaklı olarak çalıştıklarını söyledi. Şimdi gözler sorunun acilen çözülmesine ve ikinci bir gölet faciası yaşanmaması adına sorunun ivedilikle çözümlenerek çiftçilerin de mağdur edilmelerinin önüne geçilmesine çevrildi.