Görevini kötüye kullanma incelemesi

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kiralanan araç kiralama işinde devletin zarara uğratılması yönünde kanı ile yola çıkan Adana Valiliği, eski İl Müdür Vekili Abdullah Yılmaz başta olmak üzere toplam 21 yönetici ve memur hakkında inceleme başlatıp bir kısmı hakkında da idari anlamda soruşturma başlatılmasına karar verdi.

İl Müdürlüğünün açtığı 11 kısım ihalede kamunun zarara uğratılması zannı ile yola çıkan Adana Valiliği, Vali Mustafa Büyük'ün oluru ile ön inceleme başlattı. Aralarında eski İl Müdür Vekili Abdullah Yılmaz, Müdür Yardımcıları Hamide Nurgül Kaya, Mustafa Üstüner, İdris Dal ve Faruk Taştepe'nin de bulunduğu memurlar şu isimlerden oluştu. ‘Zeki İşler, Ali Kinik, Nurdan Avcı, Kamuran Yerden, Ayşe Duru, Neslihan Tuna Sezer, Seval A. Suutoğlu, Behzet Arslan, Nuran Arpaligil, Ergün Seyhan, Gülcan Arslan, Esin Kaan, Ahmet Ova, Gurbet Yıldırım, Faruk Demircan, Mehmet Söyler'


Yapılan incelemede ihaleyi yapan yetkililerin yaklaşık maliyetleri, dayanaklarını ihale dosyasında yer almayacak şekilde belirledikleri ve her biri kurumun ayrı ayrı yapması gereken sözleşmeleri tek bir sözleşme ile yapmalarından dolayı kurusurlu oldukları ve kamu zararı oluşturdukları iddiasıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi doğrultusunda Adana Valiliğinin de ön inceleme yaptığı ifadeleri yer aldı. 2015 yılı 3 aylık araç kiralama hizmet alım ihalesi KDV hariç 428.505,58 TL olarak maliyet hesapla ihaleye çıkıldı. Bu yaklaşık maliyet hesabının 305.124,23 lira olarak belirlenmesi gerekir iken123.378,35 lira fazla belirlendiği ortaya çıktı.


İhaleye istekli olarak katılabilmek için Özpamuk Ltd Şti ile Karalar Ltd Şti'nin yazılı başvuduğu, idarenin Karalar Ltd Şti'yi davet etmediği ve Özpamuk haricinde DKA A.Ş ile Serus Ltd Şti'nin davet edilerek böylece ihaleye toplam 3 firmanın davet edildiği tespit edildi.

Eski İl Müdür Vekili Abdullah Yılmaz'ın bakanlık talimatlarına aykırı hareket ettiği ve hakkında soruşturma açılmasına izin verilirken ön incelemede diğer haklarında soruşturma açılmasını izin verilenler şu isimlerden oluştu. ‘Hamide Nurgül Kaya, Mustafa Üstüner, İdris Dal, Nurdan Avcı, Zeki İşler, Ali Kınık, Gurbet Yıldırım, Mehmet Söyler, Ahmet Ova'
Haklarında soruşturma izni verilmeyenler ise şu isimlerden oluştular. ‘Nuran Arpalıgil, Ergün Seyhan, Faruk Demircan, Gülcan Aslan, Esin Kaan, Kamuran Yerden, Ayşe Duru, Neslihan Tuna Sezer, Seval A. Suutoğlu, Behzet Arslan, Faruk Taştepe' 2015/108 sayılı karar ile 7 Aralık 2015 tarihinde Vali Mustafa Büyük tarafından imzalanarak haklarında soruşturma açılan isimlerle ilgili idari soruşturma açılır iken adli yönden de gerekli çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde bu araç kiralama işinde olduğu gibi bazı kurumlarında araç kiralama işinin mercek altına alındığı ve incelendiği öğrenildi.