Gübre Takip Sistemi anlatıldı

Karaisalı Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından Gübre Takip Sistemini tanıtmak amacıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya ilçede faaliyet gösteren 27 gübre bayisi ve konunun sorumlusu personel katıldı.

Tarım Bakanlığı tarafından önümüzdeki aylarda  uygulamaya konulacak olan gübre takip sistemi ve kullanımı hakkında bilgi verildi.  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulacak olan Gübre Takip sistemi; üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen gübrelerin son kullanıcıya kadar takibini sağlayacak. Gözle görülmeyen organik nano partiküllerden oluşan  DNA barkod uygulaması ile gübrenin en küçük parçasında üretici/ithalatçı-dağıtıcı ve kullanıcının bilgisine ulaşılacak. Bu uygulama ile gübrenin taklit, tağşiş edilmesi önlenerek üreticinin ve tüketicinin korunmasını sağlanacak. Gübre üretim   ve tüketimi güvenilir şekilde kayıt altına alınacak ve  sağlıklı gübre politikaları geliştirilebilecek.

 

Ayrıca toplantıda piyasaya arz edilen gübrenin üretim veya ithalatından, son kullanıcı olan çiftçi tarafından araziye uygulanmasına kadar geçen, nakliye, satış vb. süreçlerin tamamında izlenebilirlik ve kontrol sağlayan uygulamanın getirdiği kolaylıklara da değinildi.