Güler, “İlçelerimizin çoğunda dişhekimi yok”

Adana Diş Hekimleri Odası ve Dentsply İmplant işbirliği ile 8 Mart dünya emekçi kadın günü nedeniyle kadın hekimlere yönelik verilen yemeğe kendiside dişhekimi olan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Dt. Ayşe Doğan da katılarak mesleki istişarede bulundu.

Çalışan yada çalışmayan kadının her koşulda önemsenmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyleyen Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Kadın her makamda, siyasette ve her yönetimde yer almalıdır. 8 Mart vesilesiyle tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi.

DT. GÜLER, “AİLE DİŞHEKİMLİĞİNİ SAVUNUYORUZ”

Başkan Dt. Güler birçok ilçede ne kamuda ne de özelde dişhekimi olmadığını hatırlatarak Aile Dişhekimliği projesinin nüfusa göre planlanması ve özelden hizmet alması ile vatandaşa hizmet edilebilecektir dedi.

Dt. Fatih Güler, “Bildiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı Aile Dişhekimliği’ni yeni başlattı. Biz bunun doğru bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Yıllardır da savunduğumuz bir konuydu. Özellikle de koruyuculuk anlamında 0-12 yaş ya da 0-18 yaş gurubunun hizmetini serbest diş hekiminden satın alınması ve aile dişhekimi kavramınında bu şekilde oluşturulması TDB ve odaların görüşü vardı. Bakanlık bizleri yok sayarak kendi bünyesinde oluşturmaya çalışıyor. Dikkat ederseniz bakanlık Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerini(ADSM) şehir merkezlerine açtı. Çukurova ilçemizde iki, Seyhan ve Yüreğir’de de bir ADSM var. Sarıçam ilçemizde hiç yok. Serbest dişhekimi dağılımı ise 800 bin nüfuslu Seyhan’da 255 dişhekimi çalışıyor. Ortalamaya bakacak olursak 3 bin 100 kişiye bir dişhekimi düşüyor. Sarıçam ilçemizin nüfusu 150 bin ve bize kayıtlı sadece üç dişhekimi var. 50 bin kişiye bir dişhekimi düşüyor. Yüreğir’de bize bağlı 19, toplamda 40 dişhekimi var. Burada yaklaşık 7 bin kişiye bir dişhekimi düşüyor. Karataş ilçemizde dişhekimi yok. Pozantı’da yok. Tufanbeyli’de bize kayıtlı bir dişhekimi var. Feke’de yok. Karaisalı’da bir dişhekimi var. Kamu buralarda dişhekimi istihdam edemiyor. Aile dişhekimliği buralar için bir fırsat aslında. Bakanlık dese ki ben aile dişhekimliği hizmetlerini özelden satın alacağım. Ve bunu da nüfusa göre planlayacağım. İnanın dişhekimi olmayan ilçelerimizde ortalama 3 bin kişiye bir dişhekimi düşecek şekilde istihdam olur. Ama bu şekildeki dağılımla hizmet satın alma sağlıklı olmaz. Bakanlık Aile dişhekimliği projesini pilot olarak merkezlerde başlatacağından yine ilçelere ve varoşlara ağız diş sağlığı hizmeti gitmeyecektir. Bizim bakanlıktan talebimiz 0-18 yaş koruyucu hekimliği serbest dişhekimlerinden satın alsınlar. O zaman vatandaşa hizmet etmiş olurlar. Meslektaşımız olan Sayın vekilimizden desteklerini bekliyoruz” dedi.

DT. DOĞAN, “MESLEĞİMİZİN SORUNLARINI VE ÇÖZÜMLERİNİ BİLİYORUM”

AK Parti Adana Kadın Kolları Başkanı Sevil Can ve Halkla İlişkiler Birim Başkanı Mehmet Ali Özmaksut ile birlikte etkinliğe katılan AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Dt. Ayşe Doğan, yaptığı konuşmada “Bu gün önemli bir gün. Dünya Kadınlar Günü ve ben sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Dişhekimi olsun olmasın tüm çalışan kadınlarımızı kutluyorum. Mesleğimizin sorunlarını ve çözümlerini biliyorum. İnşallah hep birlikte çözeceğiz. Sürekli iletişim içerisinde olacağız. Meslek hayatımızın onurunu yaşamak ve yaşatmak zorundayız. Kadına verilen değerin meslektaşlarımız açısından da önemini iyi biliyorum. Üst makamlarda şimdiye kadar bizim mesleğimizle ilgili karar verecek bir birim yoktu. Şu an beş milletvekili bulunuyoruz, hepimiz duyarlıyız. Bu anlamda sizlerlede istişare yapmak istedim. Oda veya şahsi olan çalışmalarınızı biz resmi olarak alıp, yukarıdaki gerekli kurullarda bunları değerlendireceğiz. Yönetmeliklerde ki uyggulamalarda bazı sıkıntılar yaşanabilir diye hazırlıksızdık. Oda ve birliğimizden aldığımız önerileri yukarılara ilettim. Bazıları çözüldü. Mesleğim ve meslektaşlarım adına doğru kararları birlikte vereceğiz. Ondan sonra uygulamaya sokacağız. Hepinizin gününü tebrik ediyorum.” Diye konuştu.

Üzeri güllerle donatılmış yaş pastanın kesilmesinin ardından Başkan Dt. Fatih Güler tarafından milletvekili Dt. Doğan’a teşekkür plaketi, katılımcı kadın dişhekimlere de hediyeler verildi.