Güney Adana'da kalkınma hamlesi

- Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın önemseyerek hayata geçirilmesini istediği Güney Adana Kalkınma Projesi dün bir bilgilendirme toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. ÇKA'da gerçekleştirilen toplantıda projenin ayrıntıları hakkında bilgi verildi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Milletvekilleri Mehmet Şükrü Erdinç, Tamer Dağlı, Elif Türkmen Doğan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile daire amirleri, STK temsilcileri, oda yöneticileri ile proje ortakları katıldı.

DEMİRTAŞ: TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, projenin Adana adına önemine değinip Türkiye nüfusuna göre 6.sırada büyük il olan Adana’nın gelişimine katkı koyacak projenin 38 alt projesinin bulunduğunu ve Suriyeliler’in de kent nüfusuna uyumunun sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Vali Demirtaş, yerel kalkınma hareketi olan bu projenin aynı zamanda Türkiye’ye örnek olacağını ifade etti. Valilik başkanlığındaki proje paydaşlarının katkılarıyla hayata geçirilen projenin ilk aşaması 10 Temmuz’da start aldı.

KARABIYIK PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Proje hakkında bilgi veren ÇKA’nın proje koordinatörlerinden Esma Karabıyık, 11 yürütücü kurumun yer aldığı projede 28 kişilik yönlendirme kurul üyesinin bulunduğunu, yürütme ve danışma kurullarının çalıştığını ve Mart ayında başlanılan çalışmalar ile Mayıs ayına gelindiğinde projelerin sunulduğunu ve ilk projenin de 10 Temmuz günü startının verildiğini kaydetti. Karabıyık, göçten yoğun etkilenen Adana’nın 66 mahallesini kapsayan, E-5’in altında kalan bölge olarak bilinen Güney Adana’nın 465 bin nüfusunun bulunduğunu ve bu nüfusun Osmaniye büyüklüğünde ve 38 ilin nüfusundan da büyük olduğunu söyledi.

RAKAMLARLA GÜNEY ADANA

Adana’nın göç alıp veren bölgesi olan Güney Adana’nın Güney Doğu’yu Batıya bağlayan köprü konumunda olduğuna işaret eden Karabıyık, Adana’da okuma yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 7,1 olduğunu Türkiye genelindeki rakamın ise 6,3 olduğunu belirtti ve TEOG sınavlarında da Güney Adana7nın Türkiye ortalamasının çok altında ve Adana ortalamasının da altına kadar düştüğünü söyledi. İşsizliğinde Adana’nın temel sorunu olduğunu belirten Karabıyık, bu projenin her türlü konuda Güney Adana’nın kalkınmasına yardımcı olacağının altını çizdi.