Güney Bölgesi Eczacıları Adana’da Buluştu

Adana Eczacı Odası(ADEO)’nın ev sahipliğinde Adana Sheraton Otelinde buluşan Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay, Aksaray, Osmaniye, Karaman, Adıyaman, Nevşehir ve Niğde Eczacı Odası Yönetici ve üyeleri eczacılık mesleği ve eczacının yaşadığı sıkıntıları tanımlayarak, çözüm arayışlarını masaya yatırdı.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülener, Tüm Ecza Kooperatifleri Birliği Başkanı Ecz. Mustafa Turunç, Ecza Kooperatifleri Başkan ve yöneticileri ile eczacıların katıldığı “Güneyde Eczacılık Buluşması” toplantılarının açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, “Güneyde Eczacılık Buluşması etkinliğimizin 4.’sünü düzenliyoruz. Etkinliğimizin hayata geçirilmesinde bizlere destek olan Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay, Aksaray, Osmaniye, Karaman, Adıyaman, Nevşehir ve Niğde Eczacı Odası Başkan ve yöneticilerine, etkinliğimizde bizleri yanlız bırakmayan ana sponsorlarımız Güney Ecza Koopertifi ve Edak Ecza Kooperatifine, katılımcı firmalarımıza, Seyhan Belediyesine ve emek harcayan tüm dostlarıma teşekkür ediyorum. Yıllardır izlenen politikalarla birlikte bu gün ülke olarak çok tehlikeli ve zor bir süreci yaşıyoruz. Demokrasi, insan hakkı özgürlükleri, hukuk, adalet derken özellikle bu gün Suriye’de yaşanan savaşla beraber üç milyon sığınmacının sorunu, Reyhanlı, Ankara, İstanbul’da patlayan bombalar sorunu, komşu ülkelerle sıcak savaş tehditi, özellikle Güney Doğu’daki savaş ile terörle mücadele arasındaki ince çizginin kaybolmasıyla birlikte sağlık, barınma ve yaşam hakkı gibi zorunlu ihtiyaçlardan mahrum kalan insanlar. Her gün gelen cenaze ve şehit haberleriyle birlikte kutuplaşan ve insanları birbirinde uzaklaştığı bir ülke konumuna geldik. Umut ediyor ve diliyorum ki en kısa zamanda bu kötü günlerden el birliğiyle kurtulur, özlediğimiz güzel günleri yaşarız. Bu sorunlara paralel olarak mesleğimizde de yaşanan sıkıntılar derinleşerek devam ediyor. Kısa vadede özellikle eczane ekonomileri için 2016 SGK ilaç alım protokolü ile eczanelerimize artı kazanımlar sağlamaya, ilaç dışı sağlık ürünlerinin dışarıda satışının önlenmesinin ciddiyetinin bilinmesini istiyorum. Bu etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

ECZ. ÇOLAK, “BARIŞ OLMAYINCA SAĞLIK OLMAZ”

Etkinliğin meslektaşları biraraya getirerek mesleki sorunların tartışıldığı, bir gelecek persfektifi oluşturmak adına çeşitli önerilerde bulunulan özel toplantı olduğunu ifade eden Türk Eczacılar Birliği(TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, “Bu özel toplantıların özel konuşmacılarının gelecekle ilgili söylemleri bizler açısından son derece önemli. Bu söylemleri 3 noktada toparlarsak; Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiği ve linç psiklojisinin, birbirinden nefret etme olgusunun yaşamı çok büyük ölçüde etkilediği net şekilde görülmektedir. Bir sağlık meslek örgütü olarak ülkemizde barışın egemen olmamasından ürküntü duyuyoruz. Çünkü barış olmayınca sağlık olmaz. Barış olmayınca demokrasi olmaz. Barış olmayınca özgürlükler gelişmez. Bir diğer nokta birlikte güç dayanışmasıdır. Geleceğe ışık tutmanın yollarını birlikte yaratmak zorundayız. Diğeri de ekonomik güç’tür.” dedi.

Konuşmaların ardından psikolog, akademisyen, eğitimci, yazar ve yönetim danışmanı Prof. Dr. Acar Baltaş, “Akıllı İnsanlar Neden Yanlış Kararlar Verir” başlıklı konuşmasıyla dinleyenlerini yeni zihin haritalarıyla tanıştırarak kendi içlerinde uyarıcı bir yolculuğa çıkardı. Etkinlik Fikret Küçükkoyuncu’nun “Sektörde Değişim ve Gelecekte Eczacılık” konulu sunumuyla devam etti.