Gürer: "Ehliyet affı şart oldu"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ehliyet affı mağdurlarıyla düzenlediği basın toplantısında, ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarına karışmamış olan sürücülere yönelik bir defaya mahsus ehliyet affı çıkarılması için verdiği kanun teklifinin meclis gündemine alınmasını istedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önce Kanun Teklifi olarak da gündeme getirdiği ‘Ehliyet Affı’ talebiyle ilgili olarak ehliyet affı mağdurlarıyla Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

 

Trafikte tüm bireylerin kanunlara uygun ve başkasının hakkını ihlal etmeyecek biçimde kurallara uyarak yaşamasının doğru ve olması gereken bir durum olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her kişi yaşamının bir evresinde farklı nedenlerle   hata yapma riski mevcuttur. Bu risk önemli olan insan canına ve başkanının yaşam alanını riske atacak sonuçlar yaratmamasıdır” dedi.

Büyük kentlerdeki trafik sorununun ülkemizin en önemli sorunlarının başında geldiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu bağlamda trafik çok yönlü sorunlu bir alan durumdadır. Trafikte sorunların yaşanmamasına yönelik kurallarda kanunla düzenlenmiştir. Trafik kazalarının en düşük noktaya çekilmesi, ölümcül kazaların   tamamen önlenmesi temennimizdir. Bu bağlamda sorunun farklı boyutları vardır. Sürücü, yol, iklim ve düşünülmeyen ani bir olay bu sürecin oluşumunda etkendir. Trafiğin kent içi düzenli akışı  ve otopark sorunu  gibi çözüm bekleyen  sorunlar aşılması trafik akışını rahatlatacaktır” diye konuştu.

KURAL İHLALİNE 10 YIL EHLİYET CEZASI OLUR MU?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre  suç sayılan bir fiilden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülerin ehliyetine geçici süre el konanların durumunun da önemli sorunlardan biri olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yaptıkları kural ihlalleri nedeni ile  6 ay, 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl gibi süreler  ile sürücü belgeleri geri alınıp  cezalar uygulananların  Karayolları  Trafik Kanunu sürücü belgesine el konanların   önemli bir bölümü   herhangi bir kazaya sebebiyet vermemiş sürücülerdir” şeklinde konuştu.

CHP İKTİDARINDA ÇIKARILACAK AFLAR

 

Bu konuda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP iktidarında ehliyet affı, Bağ-Kur sicil affı, eğitim ve denklik affı, sicil ve borç affı gibi afların çıkarılacağını açıkladığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Ehliyet affı   sürücüleri hatasından işlediği kabahatten pişman olmuş sürücülerdir. Ehliyet affı  kamuoyunda tartışılmaya başladığında  haksız biçimde  ‘katiller ,potansiyel suçlular’ gibi ifadeler, sürücülerin hak etmediği bir suçlama olarak  vicdanlarında  ayrı bir yara açmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

1 MİLYONA YAKIN VATANDAŞ EHLİYET AFFI BEKLİYOR

 

Olası kast veya bilinçli  taksir ile  ölümlü ya da  yaralamalı  kazaya  sebebiyet verenler ile sürekli ve bağımlı madde bağımlısı olanlar haricindeki sürücülere ehliyet affı getirilmesi gerektiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Sürücü belgesi  geçici olarak elinden alınmasından sonra  sosyal, ekonomik ve ailevi sebepler ile  bir çok problem yaşamış, 1 milyon vatandaşımızın yararlanacağı  ve tekrarında misli olarak cezaya razıyız diyen  sürücüler için bu af çıkarılmalıdır” dedi.HATASINDAN PİŞMAN OLANLARA BİR ŞANS DAHA VERİLMELİ

 

Hatasından pişman olmuş, gerek sosyal, gerek ekonomik,  gerekse psikolojik sıkıntıya düşenlerin yaşama tutunmak için bir kez af edilmesi gerektiğine işaret eden Ömer Fethi Gürer, aynı suçu işlemeye devam edelerin ise  cezasının ağırlaştırılarak uygulanabileceğini, bu konuda görüşülecek Torba Yasaya bir madde teklifi eklenerek sorunun aşılabileceğini kaydetti.

 

TEKNİK CİHAZ ÖLÇÜMÜNE İTİRAZ EDEN SÜRÜCELERİN YAŞADIĞI SORUNLAR…

Teknik cihazla yapılan ölçümlerde sürücünün izin vermemesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna götürülüp kan örneği alınması hükmü getirildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, saha uygulamasında bu konuda da önemli sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Gürer, “Cihaz güvenliğinden emin olmayan sürücü itirazı ‘kanunda kolluk kuvveti nezaretinde gerçekleştirilir’ dense de  kolluk kuvvetinin sürücüye ‘siz kendiniz gidin’ dediği, bazı hastanelerde ise kolluk kuvveti olmadan kan alınmadığı ve işlem yapılmadığı yönünde iddialar var” dedi.

TEKNİK CİHAZLARIN KALİBRASYON AYARLARI SÜRÜCÜYE GÖSTERİLMİYOR

Teknik cihazların kalibrasyon  ayarlarının yapılıp yapılmadığı  sorusunda kalibrasyon  ayarlarının sürücüye gösterilmemesinin soruna neden olduğunu, bu durumda kontrolü reddeden sürücünün ehliyetine 2 yıl el konulduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayatında hiçbir surette alkol kullanmamış sürücülerinde bu cihazlarla elde edilen yüksek ölçümlere maruz kaldığı  yönünde iddialarda vardır; bu bağlamda da bir düzenleme ihtiyaç görülmektedir” diye konuştu.

 

SÜRÜCÜLERİN HAKLARINI KORUYACAK DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR

Bazı sürücülerin teknik cihazlarla yapılan ölçümler sonrasında kendi olanakları ile özel hastanelerden aldıkları kan testlerde sıfırpromilçıksa  dahi kabul edilmediği  davaların olduğunu da aktaran Ömer Fethi Gürer, “Bu bağlamda sürücülerin de hakkını koruyacak bir düzenlemeye ihtiyaç görülmektedir.

Sürücü belgeleri geri alınan sürücüler, sürücü belgesine el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne alıkoyma süresinin bitiminde;sürücü kursundan alacakları teorik ders katılım sertifikasıyla,

 psiko-teknik uygunluk ve psikiyatri raporuyla beraber dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilmelerinde de sorunlar yaşanmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Gürer ehliyet