Her yıl 4 milyon kişi KOAH nedeniyle hayatını kaybediyor

Dünyada ölümlerin yaklaşık yüzde 20'sinin akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşmakta ve her yıl yaklaşık olarak 4 milyon kişinin KOAH olarak tanınan bir kronik akciğer hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Adana Halk Saplığı Müdürlü, 20 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada,  tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik hastalıkların en önemli sağlık sorunu sebebi olması nedeniyle,  kronik hastalıklara neden olan risk faktörleriyle mücadeleyi zorunlu hale getirdiği belirtildi.

Kronik hastalıklara neden olan risk faktörleri ile mücadelede, ancak ulusal politikalar ve uzun vadeli stratejiler yolu ile başarıya ulaşabileceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

''Dünya Sağlık Örgütü; kronik solunum yolu hastalıklarına karşı küresel bir birlik oluşturarak, ulusal ve uluslararası kuruluşların gönüllü olarak birleşip “Herkesin Özgürce Nefes Aldığı Bir Dünya” vizyonu çerçevesinde çalıştığı bir birlik olup hedefi,  kronik solunum yolu hastalıklarının küresel yükünü azaltmak ve bu hastalıklarla mücadelede geniş kapsamlı bir yaklaşımı başlatmaktır.

Dünyada ölümlerin yaklaşık yüzde 20 si akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşmakta ve her yıl yaklaşık olarak 4 milyon kişi KOAH olarak tanınan bir kronik akciğer hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

KOAH, “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı”nın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır Kronik (Süregen - Müzmin): Uzun süredir devam eden anlamına gelmektedir.

Obstrüktif (Tıkayıcı - Daraltıcı): Hava yollarındaki daralma nedeniyle havanın giriş çıkışı rahat bir şekilde sağlanamaz. Hava yollarındaki daralma, nefes verirken daha belirgindir ve hava daralmış olan hava yollarından geçerken adeta ıslık sesine benzer bir ses duyulur.

Sağlık Bakanlığının 2010-2014 yıllarını kapsayan kronik hava yolu hastalıklarını önleme ve kontrol programı stratejik eylem planındaki hedefi ise: “Bulaşıcı olmayan hastalıkların gelişimine engel olan risk faktörlerini azaltarak, bu hastalıkların görülme sıklığını ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümleri 2014 yılına kadar  yüzde  25 azaltmaktır.

KOAH'ın en önde gelen nedenleri arasında yer alan sigara ise, bildirilen tüm vakaların % 90'ından sorumlu tutulmaktadır. Sigara içen her 5 kişiden biri, yaşamı esnasında KOAH geliştirme riskiyle karşı karşıyadır. Ancak KOAH riski taşıyanlar yalnızca sigara içenler değildir. Daha önce sigara içmiş olanlar ve sürekli sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler de KOAH için potansiyel adaylardır.

Eğer NEFES DARLIĞI, ÖKSÜRÜK, BALGAM şikayetleriniz varsa KOAH olabilirsiniz.

KOAH  tanısı BASİT BİR SOLUK TESTİ ile konulur. Oysa bugün KOAH olan hastaların %25-50’sinin hastalıklarını bilmedikleri çalışmalarda gösterilmiştir.

KOAH tanı konulmadığında hayatı tehdit eden ciddi bir hastalıktır. KOAH hastalığınız var mı? Bunu öğrenmek için yapmanız gereken göğüs hastalıkları uzmanına gitmek. KOAH tedavi edilebilen bir hastalıktır.  SİGARAYI BIRAKMAK atılması gereken ilk adımdır.''