Hibeleri rantabl kullanmayacaksınız!

Ak Parti ile MHP'li meclis üyeleri Seyhan Belediyesi'nin hibe alımlarına ret oyu verdiler ve meclisi tıkadılar.

Seyhan Belediyesi’nin Çukurova Kalkınma Ajansı ile başlatacağı ‘yenilenebilir enerji’ konusundaki proje kapsamında alacağı krediler ile ilgili olarak belediye başkanına yetki verilmesine yönelik gündem maddesi Seyhan Belediyesi’nde krize neden oldu. Ak Partili ve MHP’li meclis üyelerinin ‘hibelerin rantabıl kullanılmayacağı kanaati bizlerde oluştu’ diyerek ret oyu vermesi üzerine Başkan Zeydan Karalar’da alınan kararı meclise yeniden iade etti.

GÜVENSİZLİK SÖZ KONUSU…

Çukurova Kalkınma Ajansı 2018 Kırılgan Grupların Güçlendirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Programına sunulan ‘Bilgi Teknolojileri Uygulamalı Eğitim, Kodlama ve İcat Çıkarma Merkezi Projesi’ olarak bilinen yenilebilir enerji konusundaki hibe konusu meclis gündemine geldi. Seyhan Belediyesi başkanlık makamı protokol imzalama konusunda başkana yetki verilmesini istedi. Mecliste Ak Partili ve MHP’li üyeler, hibelerin belediye tarafından rantabıl kullanılmayacağını gerekçe göstererek gündem maddesini ret ettiler.

KARALAR ISRAR ETTİ

Bunun üzerine Başkan Zeydan Karalar, 3 Temmuz günkü oturumda ret olunan 56 sayılı meclis kararını yetkisini kullanarak meclise tekrar iade etti. Karalar, ilgili komisyon kararının oylanması gerektiğini, içeriğinin tartışılmasının ve bu istikamette oylama yapılarak ilgili maddenin ret edilmesinin hukuka aykırı olduğunu da gerekçe göstererek 5398 sayılı kanunun 23.maddesi ile belediye çalışma yönetmeliğinin 17.maddesini de gerekçelerine ekleyerek aynı maddeyi meclise iade etti. İşte bu iaden sonra mecliste kriz çıktı.

BUGÜN OYLANMASI BEKLENİLİYOR

Ak Partili ve MHP’li meclis üyeleri, mecliste ret olunan bir maddenin bir aydan önce meclise yeniden getirilemeyeceğini iddia ederek itiraz ettiler. Ancak Başkan Zeydan Karalar, böyle bir yetkisinin olduğunu ve hukuki alt yapısının da desteklenerek ilgili maddenin yeniden gündeme alınmasını sağladı. Bu arada meclisteki üyeler kanun maddesini kendi savundukları fikirlere göre yorumlayarak konuya yaklaştılar. Bu arada Başkan Zeydan Karalar, hibe konusunda meclis üyelerinin yeterli bilgi sahibi olmadıklarını, alınan hibelerde belediyenin kasasına direk bir paranın girmediğini ve tüm harcamaların ilgili birimler arasında fatura karşılığında yapıldığını ve bu güvensizliğin nedenini de bir türlü anlamadığını söyledi. Karalar’ın yeniden görüşülmek üzere gündeme aldırdığı maddenin bugün meclis gündemine gelerek oylanması bekleniliyor.