Hiçbir saldırı TMMOB’nin mücadelesini engelleyemez

TMMOB Adana İl Koordinasyon Sekreteri Nazım Biçer, Atatürk Parkında TMMOB'ye bağlı Odaların idari ve mali denetiminin Bakanlıklara verilmesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Biçer, açıklamasında, siyasi iktidarın otoriter, faşizan, baskıcı uygulamalarına her gün bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.

''AKP iktidarı, gerici, neoliberal politikasını egemen kılma adına, demokratik hak mücadelelerini şiddet kullanarak bastırmakta'' ifadelerini kullanan Biçer, şunları kaydetti:

''Halk, ülke yararına mücadele eden örgütlenmeleri etkisizleştirmenin yeni yollarını aramaktadır. Yaşam alanlarımız, kentlerimiz bu anlayışın egemenlik kurma uygulamalarının altında her geçen gün sosyal, kültürel, etik değerlerden uzaklaştırılmaktadır.

TMMOB; kurulduğu günden beri iktidarların değil, toplumsal yararın yanında yer almayı kendine şiar edindiği için; AKP’nin, gerici, neoliberal uygulamalarına karşı dirençle durduğu için, iktidarın önemli hedeflerinden biri haline gelmiştir.

Otoriter, baskıcı, faşist iktidarların ortak yönleri toplumun örgütlü mücadelesinden korkmalarıdır.  AKP iktidarının da örgütlülükten, hak mücadelelerinden, demokratik taleplerini dile getirenlerden korktuğuna pek çok kez şahit olmaya devam ediyoruz.

Bilindiği gibi bir süre önce gece yarısı operasyonu ile TMMOB’nin mesleki denetimini ortadan kaldıran AKP, şimdi de, 12 Eylül hukukunu işleterek Meslek Odalarının "mali ve idari denetime" tabi tutulacağını hükmetti.

İlk olarak, Orman Mühendisleri Odası`nın mali ve idari açıdan denetiminin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verilmesi kararı çıkartıldı.  TMMOB'ye bağlı 11 odanın idari ve mali denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilmesi doğrultusundaki kararname de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda imzaya açılmış bulunmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın denetimine alınmak istenen odalarımız; Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odasıdır. Diğer Odalarımızın da sırada olduğu bilinmektedir.

AKP iktidarı için, ülke yararı, toplumsal gelişme, vatandaşın güvenliği, yaşamının geliştirilmesi, meslek odalarının toplum yararına yaptığı,  yapacağı çalışmalar önemli değildir;  hatta zararlıdır. Tek istedikleri, itiraz etmeyen, hakkını aramayan, düşünce üretmeyen bir toplumdur. Bu sağlanmalıdır ki, gerici politikalarının egemenliği artsın; ülke toprakları, yaşam alanları, kentler bu neoliberal politikaların rant aracına dönüşsün. Bu anlayışlarına her karşı çıkış yüreklerini hoplatmaktadır. Bu nedenlerle;  politikalarına, uygulamalarına direnme gücü olan örgütlenmeleri zapturapt altına almak istemektedirler.

Ancak, iyi bilinmelidir ki, TMMOB, 59 yıldır sömürüye, talana, baskıya, zulüm yöntemlerine nasıl sağlamlılıkla karşı durduysa, bundan böyle de sözünü söylemeye, mücadele etmeye devam edecektir.

12 Eylül paşalarının yolundan giden AKP iktidarının hiçbir girişimi bizi yolumuzdan alıkoyamayacaktır. Baskıya, sömürüye, talana karşı mücadelemizi sürdürmeye devam ederken; her zaman olduğu gibi bilgimiz, beynimiz, yüreğimiz de emekçi halkımızın hizmetinde olacaktır.

 

TMMOB`ye bağlı meslek Odalarımız, AKP hükümetinin elindeki tüm kurum ve kuruluşlardan daha şeffaf ve temizdir. Denetim organlarımız, Anayasanın 135. Maddesi doğrultusunda idari ve mali denetimlerini gerçekleştirmektedir. Meslek Odalarımızın iktidarın entrikacı, rantçı denetçilerine ihtiyacı yoktur.''