Hükümetin İstişare Turları Adana'dan Başladı

Sivil Toplum Kuruluşları ile daha sıkı diyalog ve istişare için çalışmalar başlatan Başbakanlık, Türkiye genelindeki STK’larla buluşma programlarının startını Adana'da verdi.

Başbakanlık Sivil Toplum Kuruluşları Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan'ın başında bulunduğu koordinasyonun ilk toplantısı, Adana’da 70 civarında STK’nın katılımıyla gerçekleşti. Ülfet Derneği'nin ev sahipliği yaptığı programa Başbakanlık Sivil Toplum Kuruluşları Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, ASP Adana İl Müdürü İsmail Kılıç, Anadolu Platformu Bşk. Yard. Gazi Kılıçparlar, AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni ile 70 civarında STK, Siyasi Parti, Basın temsilcisi ve İşadamı katılım gösterdi. Hükümet olarak STK’ları dinleyip ülkenin yönetimini ilgilendiren tüm konularında fikir alış-verişinde bulunmak istediklerini ifade eden Doğan, ilki Adana’da yapılan toplantıların diğer illerde de yapılacağını belirtti.

Yapılan kahvaltının ardından kısa bir selamlama konuşması yapan Anadolu Platformu YK Üyesi ve Ülfet Derneği YK Başkanı Gazi Kılıçparlar, Hükümet-STK buluşması açısından toplantının önemli olduğunu belirtti. Ülke sorunlarının çözümünde sivil toplum kuruluşlarının önemli aktörler olduğunu işaret eden Kılıçparlar, “Bu noktada atılması gerekenleri hep birlikte ‘A,B,C’  diye sivil toplum kuruluşunun tabelasına bakmaksızın hep birlikte omuz omuza vererek yapmak zorundayız.” dedi.

 

Daha sonra STK’lara hitap eden  Başbakanlık Sivil Toplum Kuruluşları Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan, Hükümetin Türkiye’deki sorunların çözümü konusunda STK’larla çalışmak istediğini ifade etti. Başbakanlığın başdanışmanlarından birinci görev olarak Türkiye’deki tüm STK’ların sorunları ile ilgilenip önerilerini dinlemesini istediğini dile getiren Doğan, projenin ilk toplantısını Adana’da gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

“Nitelikli sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç var”

Günümüzde bir ülkedeki gelişmenin ölçüsünün sadece ekonomik açıdan ele alınmasının doğru olmadığını kaydeden Doğan, bunun yanında sivil toplum örgütlerinin sayısı ve bunların toplumda aldıkları rol ile yerine getirdikleri fonksiyonların da önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de çok sayıda tabela STK’nın olduğuna dikkat çeken Doğan, bu noktada nicelikten çok niteliğin önemli olduğunu ve nitelikli sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“Hükümet olarak STK’ları önemsiyoruz”

Yapılan Başbakanlık-STK buluşmasının amacının hem tanışma hem de istişare olduğunu belirten Doğan, “Hükümet olarak STK’ları önemsiyoruz. Hükümetin sivil toplum kuruluşlarının gelişmesi noktasında çok iyi niyetli olduğunu ve kendisine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğunu söyleyebilirim. Bu amaçla sizlerden öneri ve projeler bekliyoruz. Burada sizleri dinleyerek notlar tutacağız. Sonra bunları raporlaştıracağız. Diğer illerde de benzer çalışmalardan sonra Başbakanımıza bu raporları sunacağız. Ardından da gerekli olan adımların atılması için gayret göstereceğiz.” diye konuştu.

Doğan’ın ardından söz alan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, Adana’da Hükümet ile STK’lar arasındaki koordinasyon konusunda üniversite olarak ellerinden gelen çalışmayı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Konuşmasında geçmiş dönemde dindar insanların yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çeken Gül, “Malasef geçmiş dönemlerdeki alışkanlıkları-korkuları halen üzerimizden atamadık. 28 Şubatlarda yaşadığımız sıkıntılar oldu. O zamanlar biraz ezildik, bir köşeye kapandık, içimize kapandık. Halen de sanki o dönemin devam ettiği gibi bir düşünce var içimizde. Bu düşünceyi bir an önce atmamız gerekiyor.” dedi. Şu andaki rahatlamanın rehavete de sebep olamaması gerektiğini dile getiren Gül, yeni bir sinerji ile sivil toplum kuruluşlarının yapacakları çalışmaların ülke açısında faydalı olacağını söyledi.

STK temsilcileri, yerel ve ulusal sorunlar ve çözüm önerileri konusunda fikirlerini sundular

Daha sonra söz alan Adana’daki STK temsilcileri, yerel ve ulusal sorunlar ve çözüm önerileri konusunda fikirlerini sundular. Bazı STK temsilcileri, 28 Şubat döneminde haksız yere cezaevine atılan kişiler konusunda çalışma yapılmasını isterken, kimisi de siyasi, manevi, kültürel ve medya yönetimi konuların da talep ve isteklerini dile getirdiler. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda STK temsilcilerini dinleyen Başbakanlık Sivil Toplum Kuruluşları Başdanışmanı Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Doğan, istek, şikayet ve önerileri tek tek not ederek raporlaştırdıktan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunacağını ifade etti. Daha sonra İlim Yayma Cemiyeti Adana Şubesi'nin düzenlediği panele katılan Prof. Dr. Ahmet Doğan, daha sonra Ülfet Derneği'nce organize edilen oğlu Mavi Marmara Şehidi Furkan Doğan'ın anıldığı programın konuşmacısı oldu. Prof. Doğan akabinde ise İyilikder Adana Temsilciliği tarafından Diyarbakır Sur'da terör mağduru halka ulaştırılmak üzere toplanan yardımların uğurlama törenine katıldı.