İkinci turda oy verme işlemi başladı

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Türkiye genelindeki oy verme işlemi başladı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Türkiye genelindeki oy verme işlemi başladı.  

Sandıklardaki oy verme işlemi saat 08:00'de başladı ve saat 17:00'de sona erecek. Bu saatten sonra sandık başında oy vermek için bekleyenler var ise sandık kurulu başkanı bu kişileri tespit ettikten sonra oy kullanmalarına izin verilecek. Ancak saat 17:00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak. 

İkinci turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında seçim yapılacak. 14 Mayıs'taki birinci turda Erdoğan oyların yüzde 49.52'sini, Kılıçdaroğlu ise yüzde 44.88'ini almıştı. 

Türkiye genelinde 1.094 ilçe seçim kurulunda kurulan 190 bin 736 sandıkta oy kullanılacak. Yurt içi ve yurtdışı seçim çevrelerinde 64 milyondan fazla seçmen bulunuyor. 

Milletvekili seçimleriyle birlikte yapılan ilk turda toplam 53 milyon 993 bin 714 seçmen oy kullanmıştı. İkinci turda, aradan geçen iki haftalık sürede 18 yaşını basan 47 bin 523 yurt içi seçmen ilk kez oy kullanacak. 

İlk turda adaylarda adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan yüzde 50'nun üzerindeki oy oranına ulaşamamıştı. İkinci turda ise en yüksek oy alan aday beş yıllık süre için Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı seçilecek. 

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından 29 Mayıs'ta cumhurbaşkanı seçimine ilişkin geçici sonuçlar ilan edilecek. Sandık kurulu kararları ve tutanaklara ilişkin ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlara ilişkin süre aynı gün saat 17:00'de sona erecek. Bu kararlara karşı saat 24:00'e kadar il seçim kurullarına itiraz hakkı bulunuyor. 

İl seçim kurullarının verdiği kararlara karşı Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapılacak itirazlara ilişkin süre 31 Mayıs'ta sona erecek. YSK bu itirazları 1 Haziran'da karara bağlayacak ve kesin sonuçları ilan edecek. (ajansbizim)