İKK Sekreteri Biçer: ''Adana'nın akciğerine bina istemiyoruz''

TMMOB Adana İKK Sekreteri Nazım Biçer, yetkilileri Seyhan Havzasında yer alan Merkez Park'ı yapılaşmaya açmamaları konusunda uyarak “Adana'nın akciğerinde bina istemiyoruz” dedi.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşmeleri süren, Merkez Park’ta Gençlik Merkezi yapılaşması planları hakkında bir açıklama yaptı.

Biçer açıklamasında;  “Toros Dağlarından birkaç koldan beslenen Seyhan nehri Adana’mızın merkezinden geçerek şehrimize güzellik, nefes kata kata yol alıyor.  İçinden nehir geçen şehirler, bu özellikleriyle daha da bir güzelleşirler, özelleşirler. Şehrin içinden geçen nehir, şehre hem estetik değer katar hem de bir akciğer gibi nefes aldırır. Seyhan nehri de Adana’ya nefes aldırıyor, güzelliğini sunuyor, kıymet bilmezlere inat direniyor” sözlerine yer verdi.

Dünyanın içinden nehir geçen şehirlerinin, bu özelliklerini daha da görünür kılmaya çalıştıklarını belirten Biçer; Adana'daki durumu “ Adana'mızda, insanın ve doğanın kıymetini bilmezler, ellerinde paftalar binalarına haritaların üzerinde yer seçiyorlar. Onlar için oralar yeşil alan değil, nehir yatağı değil; şantiyeye dönüştürülmeye aday alanlar” sözleriyle ifade etti.

Biçer açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Ülke toprağı neredeyse topyekûn bir inşaat alanı halinde. Kar ve sermaye birikimi için yaşam alanlarımız, ormanlarımız, nehirlerimiz, kamusal alanlarımız yağmalanıyor; yok edilen doğanın yerine beton konularak birikim sürdürülmeye çalışılıyor.

Adana’da da, her adımda bir inşaat çıkıyor karşımıza; yol inşaatları, alt geçit inşaatları, çok katlı konut inşaatları almış başını gidiyor. Adana çirkinleşiyor, trafik felç oluyor, şehre nefes aldıracak, vatandaşın sosyal yaşantısına kalite katacak alanlar yok ediliyor. Halkın oylarıyla yerel yönetimlerin çeşitli kademelerine seçilenler, halkın yaşam alanlarını gerek rant uğruna gerekse bilinçsiz, bilgisiz projeleriyle katlediyorlar. Bunun son örneklerinden biri olarak Merkez Park yapılaşmaya açılmak isteniyor.”

ZAMAN ADANA’YA SAHİP ÇIKMA ZAMANI

Biçer açıklamasında yer alan  “Zaman, Adana’ya sahip çıkma zamanı” sözleriyle, Adanalıları bu projeyi birlikte durdurmaya çağırarak; Adana’da yaşayan herkesin bu umursamazlığa, bu akıl tutulmasına karşı çıkması gerektiğini; kentine, doğaya, yaşama, kendine sahip çıkarak Gençlik Merkezini Seyhan nehrinin yatağına yapmak isteyenleri durdurması gerektiğini belirtti.

Biçer’in açıklamasının devamı ise şöyle;

“Şu iyi bilinmeli ki,  biz bu planı gerçekleştirmek isteyenlerden daha fazla, Adana gençliği modern imkânlara sahip spor ve kültür merkezlerine kavuşsun istiyoruz. Bizim sözümüz Gençlik Merkezi için seçilen alana; nehir yataklarını yapılaşmaya açan zihniyete. Gençlik Merkezi için bir uygun alanı işaret ediyoruz:  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ eliyle planlanan ve onaylanan, bizim de yargıya taşıdığımız, 5 Ocak Stadyum alanına AVM, Konut, cami yapmak yerine oradaki mevcut Gençlik Merkezini modernleştirilsin, yenilensin. Merkez Parka, Adana'nın akciğeri Seyhan havzasına bina yapılmasın; tam tersine, yeşil alan özelliği geliştirilsin, vatandaşın yararlanacağı kamusal alan özelliği korunsun.

Nehir yataklarının sel taşkın koridorları olduğu, bu alanlarda yeşil alan özelliğinin korunması, geliştirilmesi gerektiği çok açık ve net bir argüman olarak karşımızda dururken,  inatla Merkez Parkı, Seyhan nehri havzasını yapılaşmaya açmak isteyenler, insandan, yaşamdan, doğadan, haktan, hukuktan, adaletten, demokrasiden ne denli uzak olduklarını gösteriyorlar. Bu kararı hayata geçirmeye çalışanları bu plandan vazgeçmeye, Adanalıların haklarını korumaya davet ediyoruz.

Yetkilileri uyarıyoruz; Gençlik Merkezini Merkez Park’ta yapılandırma projesinden vazgeçin. Kent tarihine adınızı kent suçu işleyenler olarak geçirmeyin.

 

Kamuoyuna duyuruyoruz; bu projeyi birlikte durduralım. Kentimizi, kentimizi sevmeyenlerin projelerine teslim etmeyelim. Zaman, kentimize sahip çıkma zamanı.”