İnsanlığın en değerli varlığı tehdit altında

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, İnsanlığın biricik yaşam kaynağının toprak olduğunu belirterek, 'Toprak ve su insanlığı, kültürleri, medeniyetleri var eden en temel unsurdur' dedi.

KALİTELİ GIDA SAĞLIKLI TOPRAKLARDA YETİŞİR

Hayatlarımız için bu kadar önemli olan toprak, aynı zamanda kısıtlı bir olgudur. Kaybedildiğinde veya bozulduğunda insanların yaşam süresi içinde tekrar kazanılamaz. 1 cm toprağın oluşması için yüzlerce yıl gerekir. Topraklar yenilenebilir varlıklar değildir, bu yüzden toprakların korunması gıda güvenliği ve sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Tarih boyunca insanlığın, toplumların ve ulusların yaşamında en önemli mülkiyet araçlarından biri olan toprak uğruna savaşlar yapıldığına dikkat çeken Karademir, “İnsanlar, aileler, topluluklar kendilerini güvencede hissetmek için toprağı yaşamlarının, bedenlerinin bir parçası olarak görmüşlerdir. Bu durum halen sürmekte, ülkeler toprak varlığı ve üretkenliği sayesinde ayakta durabilmektedir.  

TARIM ARAZİLERİNİN %10’U ÜRETİM DIŞI KALDI

Karademir açıklamasını şöyle sürdürdü;

Dünya’da, Ülkemizde ve özellikle Kentimiz Adana’da, yeni yaklaşımlar tercih edilmediği takdir de insanlık şimdiye kadar hiç yaşamadığı bir ekolojik kriz ile yüz yüze gelecektir. Dünyada, Türkiye`de ve Adana’da sürekli artan nüfusun doyurulabilmesi için topraklar ve verimli tarım arazilerinin korunarak, amacına uygun kullanılması zorunludur.  

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak işte bu sorumluluk bilinci ile hareket ediyoruz. Başta Adana kamuoyu olmak üzere bütün halkımızı topraklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz.”