İthal sığırlar yolda

Adana Et Kombinası Müdürlüğü 2017 yılı Besilik Sığır Talep Başvurularını Almaya Başladı

- Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumu’na 500 bin baş besilik dana ithalatı için yetki verilmesinin ardından, kurum, ithalat yapmak için besicilerden talep toplamaya başladı. Adana Et Kombinası Müdürlüğü’ne de talep başvuruları toplanmaya başlandı.

Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumu’na 500 bin baş besilik dana ithalatı için yetki verilmesinin ardından, kurum “2017 Yılı Besilik Sığır Talep Başvuruları Alınmaya Başlanmıştır” başlığı ile bir duyuru yayınladı.

Duyuruda, bakanlık tarafından belirlenen teknik ve sağlık şartlarına uygun olarak izin verilen ülkelerden Besilik Sığır ithalatı gerçekleştirileceği vurgulandı.  ‘’Besilik sığırlar, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri olacaktır’’ denilen duyuruda, ‘’ İthal besilik sığırların kg birim satış fiyatları, taleplerin toplanmasından sonra açıklanacaktır. Talepler Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ihtiyaç duyulacak miktarlar için alınacaktır. Diğer aylar için ilerleyen tarihlerde ayrıca başvuru alınacaktır. Başvurular 18 Ocak – 3 Şubat 2017 tarihleri arasında ilan ekinde yer alan Talep Formu imzalanarak Ağrı, Adana, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Sincan, Sivas, Yozgat ve Van Et Kombinası Müdürlükleri ve Tekirdağ İrtibat Bürosu’na bizzat talep sahibi tarafından yapılacaktır’’ denildi.

Duyuruda hangi ildeki besicilerin Et Kombinası Müdürlüğü’ne başvuracakları da belirtilerek, şöyle denildi:

ADANA ET KOMBİNASINA 10 İLDEKİ BESİCİLER BAŞVURABİLECEK

Ağrı Et Kombinası Müdürlüğüne: Ağrı, Iğdır illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Adana Et Kombinası Müdürlüğüne: Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Karaman, Kilis, Niğde, Osmaniye illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Bingöl Et Kombinası Müdürlüğüne: Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Tunceli illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Denizli Et Kombinası Müdürlüğüne: Denizli, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Manisa, Muğla, Isparta, İzmir, Uşak illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Diyarbakır Et Kombinası Müdürlüğüne: Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Erzurum Et Kombinası Müdürlüğüne: Erzurum, Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Kars, Rize, Trabzon illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Sakarya Et Kombinası Müdürlüğüne: Sakarya, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa,  İstanbul, Kütahya, Kocaeli, Yalova, Zonguldak, Düzce illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Sincan Et Kombinası Müdürlüğüne: Ankara, Aksaray, Bartın, Çankırı, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Konya illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Sivas Et Kombinası Müdürlüğüne: Sivas, Tokat, Ordu, Giresun, Malatya illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Yozgat Et Kombinası Müdürlüğüne: Yozgat, Amasya, Çorum, Kırşehir, Nevşehir, Samsun, Sinop, Kayseri illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Van Et Kombinası Müdürlüğüne: Van, Hakkari illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir. Tekirdağ İrtibat Bürosuna: Çanakkale, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerindeki besiciler başvuru yapabileceklerdir.

EN AZ 40 BESİLİK SIĞIR TALEP EDİLEBİLECEK

En az 40 baş besilik sığır talep edebilecektir. (Avrupa’dan ithal edilen hayvanlar ağırlıklı olarak karayolu ile getirildiğinden ve mevzuat gereği bir tırdaki hayvanların birden fazla besiciye dağıtımı mümkün olmadığından Avrupa Birliği menşeli talepler 60 baş ve katları olacaktır) 40-60 başın altında besilik sığır ihtiyacı olan besicilerin talepleri, üretici örgütleri aracılığıyla karşılanalabilecektir. Avrupa Birliği menşeli hayvan taleplerinde her bir hayvan için 50 €, Güney Amerika menşeli hayvan taleplerinde her bir hayvan için 50 $ ön ödeme/avans bedeli Kurum hesaplarına yatırılacak, buna ilişkin dekont başvuru esnasında başvuru yapılan Kombina Müdürlüğüne teslim edilecektir. Sözleşme tarihinde, yatırılan ön ödeme/avans miktarı toplam hayvan bedelinden düşülerek geriye kalan kısmın tamamı Kurum hesaplarına yatırılacaktır. Sözleşmeden imtina eden talep sahiplerinin kurum hesaplarına yatırdığı ön ödeme/avans miktarı Kurum tarafından gelir kaydedilecektir.

Aynı gerçek veya tüzel kişilik adına aynı işletme numarasıyla birden fazla başvuru yapılmayacaktır. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde sadece ilk başvuru dikkate alınacaktır. Bir aylık talebi 1.000 baş ve üstü talep sahipleri, hayvanların grup halinde yapılacak seçimine kendi imkânları dâhilinde refakat edebileceklerdir. Hayvanların yurt dışındaki seçim sürecinde seçime nezaret eden veya etmeyen talep sahiplerinin hayvan seçimi ve teslimine itiraz etme hakkı olmayacaktır. Fiili ithalattan sonra ithal besilik sığırlar, talep sahipleri tarafından karantina işletmelerinde en az 21 gün süre ile karantinaya tabi tutulacaktır. İthal edilen hayvanlar tesliminden kesime kadar geçen süre içerisinde bir başkasına devredilmeyecek veya satılmayacaktır. Talep sahipleri bununla ilgili Kuruma taahhütname verecektir.Talep sahipleri karantina süresince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sağlık ve teknik şartlarına uymakla mükelleftir.